Leder

Mat koster dyrt

Vi elsker mat. Vi trenger mat. Mat er en opplevelse. Og vi klarer oss ikke uten.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Samtidig blir det stadig dyrere å kjøpe mat. 1. februar blir prisene endret igjen. Vi forbrukere betaler mer. Men hvem sitter igjen med de ekstra pengene?

I 2021 var det omtrent 38.000 bønder i Norge. Det er 16,5 prosent færre enn i 2011. På 50 år er tre av fire gårdsbruk lagt ned, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Produksjonen av mat i Norge er sårbar.

Bøndene får støtte fra staten for å produsere mat. Samtidig tjener de på maten de selger. Men de som bearbeider maten, transport, logistikk og butikkene skal også ha betalt. Folk betaler regningen.

Næringsminister Vestre vil sjekke hvor pengene ender. Han ber bransjen sørge for at vi ikke betaler mer for maten enn nødvendig.

Landbruk i Norge koster. Men vi er helt avhengig av den norske bonden. Derfor beskytter staten norsk mat med avgifter på import. Og strenge regler. Da må vi være villige til å betale for det. Forutsetningen er at pengene når de som skal ha dem. Men de fleste vil velge billigst uansett. Det tjener verken folk, helsa eller norske bønder på.

Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå