Tenk deg at du går til legen for å få hjelp. Legen er en du skal kunne stole på. Legen er der for deg i en sårbar situasjon. Det gjelder ikke minst når kvinner må til gynekologisk undersøkelse. Å sitte avkledd for å undersøke underlivet er tøft nok i seg selv.
I Frosta-saken har en lege gått langt utover sin jobb. Han har gjort rare undersøkelser på kvinner. Flere av kvinnene skal ha blitt voldtatt i gynekologstolen, sier siktelsen. Legen har også filmet pasientene under unersøkelsene, uten at de visste om det.
Det legen i Frosta skal ha gjort mot nesten hundre kvinner i kommunen, er svært alvorlig. Hvis du ikke kan stole på legen din, hvem kan du stole på da? Vi må kunne ha tillit til de som skal ta vare på oss når vi er syke, eller når vi må kle av oss for en helsesjekk.
Saken viser at det er viktig å stille spørsmål. Vi skal stole på andre, men det kan være grunn til å være kritisk. Er denne viktige personen faktisk til å stole på?
Svaret kan dessverre være nei. Derfor må du melde ifra hvis du opplever noe uvanlig, både hos legen eller i andre situasjoner. Nettopp at noen sier fra kan sørge for at alvorlig misbruk tar slutt.