Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mauds Angelicas minnetale kan endre Norge

En datters tale til sin døde far kan redde andres liv.

En fars selvmord. En families åpenhet. Og en datter som bruker minnetalen til sin far for å hjelpe andre. Dette har skjedd siden 25. desember. Ari Behn hadde psykiske problemer. De ble så mørke at han valgte bort livet 1. juledag. Men det kan kanskje bidra til å redde andres liv.
 
Nå snakker vi om selvmord. Statsministeren, kong Harald og Behns familie og venner. Vanlige folk som ikke kjente Behn, men har mistet noen andre. Og som har kjent på sorgen alene.
 
Behns datter Maud Angelica sa i bisettelsen at det alltid finnes en utvei. Selv om det ikke virker sånn. Hun snakket direkte til andre som sliter. Hun ba dem om å finne hjelp.
 
Talen rørte mange. Organisasjonen Mental Helse mener den kan ha reddet liv. Mange støtter dem.
 
Men da må samtalen om selvmord fortsette. Dørene være åpne. Hjelpen lett tilgjengelig. Og vi må ikke slutte å snakke med hverandre eller spørre hvordan det går.
 
Politikerne bør også følge opp. Det må bli mye lettere å få hjelp med en gang ved psykisk sykdom. For det er da det haster med omsorg og kjærlighet. Nå er køene for lange.
 
Åpenheten rundt Ari Behns død og avskjed bør være en start på et nytt Norge. Maud Angelicas minnetale rørte mange helt i hjertet. Den er også et utrolig sterkt eksempel på hvor langt kjærlighet strekker seg. Også i en mørk stund. Det budskapet er så klart og tydelig at det kan endre oss alle.