Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mødrene roper i kor

Fødende kvinner trenger omsorg!

Mening

Det er vi kvinner som blir gravide. Vi har det biologiske ansvaret for å bringe familien videre. Vi er laget slik at vi skal føde. Det gjør vondt, og det er en risiko for egen helse. Vi klager sjelden. 

Nå har vi vært tause lenge nok. Gravide, fødende og kvinner som har født, trenger også omsorg!

De fleste fødsler skjer på sykehus. Det har gjort at færre barn dør. Men omsorgen for mor og barn etter fødsel blir mindre og mindre. Det skriver vi om i ukas avis. Sykehus vil sende mødre hjem etter få timer. Jordmødre løper. De er for få til å følge opp, både før, under og etter fødsel. 

Det følger ikke med bruksanvisning på nyfødte barn. Helsestasjonen stiller ikke opp døgnet rundt. Samtidig har samfunnet endret seg. Slekta står ikke klar til å hjelpe når du kommer hjem med baby. Du må klare amming, nattevåk og hormoner sammen med partneren. 

Alle nyfødte trenger en best mulig start på livet. Kort tid på sykehus etter fødsel og for lite hjelp til mor kan ødelegge. Mødrene sier at dette ikke går lenger. 8. mars er kvinnedagen. Temaet i år er barsel og mødrehelse. Skal vi føde flere barn, må vi kvinner bli hørt.