Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Noe er helt galt i Arbeiderpartiet

Saken rundt nestleder Trond Giske i Arbeiderpartiet handler om mer enn seksuell trakassering.

Noe er alvorlig galt i Arbeiderpartiet (Ap). Partiet lokket ikke velgere og gjorde et dårlig stortingsvalg. Nå virker det som om det også ødelegges innenfra, både av maktkamp og upassende oppførsel. Ap-leder Jonas Gahr Støre må ta det vanskelige valget. Får Trond Giske bli? Og hva skjer med Ap om Giske slutter?

Ap har havnet i krise etter krise.

Først med leder Støre. Hans investering av penger gjorde kampen om velgerne vanskeligere.

Så kom det elendige valgresultatet. Ap gjorde det dårligste valget på 90 år. Skylden ble delt mellom Støre og hans to nestledere. Hadia Tajik og Trond Giske hadde hvert sitt ansvar før valget. Allerede da var det kjent at nestlederne ikke trivdes så godt sammen.

– De tåler ikke trynet på hverandre, skriver avisa Aftenposten onsdag.

Ap fikk en debatt om bytte av leder. Den ble avsluttet brått. Men Giske sa ting som ble tolket som om han ville bli leder. Samtidig fryktet folk måten partiet ble ledet på.

Senere klarte Giske å kjempe til seg en jobb han ville ha: å snakke om finans for partiet. Avisa VG skrev at Marianne Martinsen ville fortsette med den jobben, men hun ble nektet.

Så kom #metoo-saken: Ap fikk varsler om Giskes oppførsel. Kvinner fortalte om seksuell trakassering og misbruk av makt. Noe skal ha skjedd for flere år siden. Støre kritiserte Giske. Men først denne uka ble det gjort noe i partiet.

Nestleder Giske er sykmeldt. Han har for tiden heller ikke jobben som nestleder. Støre har en plan for hvordan han skal håndtere varslene. Den er åpenbart ikke alle fornøyd med. Nestleder Hadia Tajik leste høyt fra varslene under Aps sentralstyremøte. Mot det Støre hadde planlagt.

Støre sa tirsdag at han har tillit til varslerne. Både de og Giske skal få forklare seg. Men kan Giske få tilbake jobben som nestleder? Den muligheten virker mindre og mindre.

Ingen er skyldige før det er bevist. Men om anklagene stemmer, burde Giske vært stanset for lenge siden.

Igjen er et splittet Arbeiderparti i krise. Begge nestlederne har hatt støtte fra sine folk. Jonas Gahr Støre får en enorm jobb med å samle flokken og trekke til seg velgere igjen.