Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Prisen for et bedre miljø

Vi kjører mindre bil med flere bomstasjoner, mener politikerne. Rundt de store byene popper bomstasjonene opp. Bommene tvinger oss til å endre vaner.

Det popper opp bomstasjoner rundt flere byer. I Oslo skal det få færre til å kjøre bil. Bompengene brukes til bedre ruter med buss, trikk og bane. Men tilbudet er ikke like bra i alle byer i Norge.


Miljøpartiene bruker bompenger for å bedre klimaet. Der passer ikke bilen inn. Og det virker: Færre vil kjøre når bompengene ødelegger for familiens økonomi.


Samtidig må mange bruke bil for å rekke alt i hverdagen. Folk beveger seg over store avstander, både i distriktene og rundt store byer. De bor ett sted og jobber et annet sted. Kanskje er årsaken at de ikke har råd til annet. Noen er funksjonshemmet. Noen er aleneforeldre som skal kjøre barna sine til trening og venner.


Mange bomstasjoner vil bli dyrt for folk. Det er ikke bare å velge dem bort. Alle har ikke tid til å reise med buss og bane.


Bompenger tvinger oss til å endre vaner. Men kostnaden er for stor og brå for dem med dårlig økonomi. Politikerne bør finne andre løsninger, uten å tømme folks lommebok.