Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Raseriet i et splittet USA

Pågripelsen og dødsfallet til afro-amerikanske George Floyd har rystet USA. Politiet var så brutale at han døde. Nå har folk fått nok.

Pågripelsen og dødsfallet til afro-amerikanske George Floyd har rystet USA. Politiet var så brutale at han døde. Hendelsen har fått folk i USA til å bli rasende.


Rasisme har blitt mer og mer akseptert i USA de siste årene. Problemet har økt med Donald Trump som president. Politikken hans oppmuntrer til å behandle folk forskjellig som følge av etnisk bakgrunn. Svært mange gjør som han har sagt.


Nå viser folk at nok er nok. Bilder viser politi som kjører mot folkemengder. Pressefolk som blir skutt. Demonstranter som plyndrer. Og presidenten som truer sitt eget folk med soldater. Det er vold og opptøyer i hele USA.


USA er ikke til å kjenne igjen. Men det vi ser, er som forventet. Når noe blir holdt nede lenge nok, ulmer det. Til slutt vil det ta fyr eller eksplodere. Undertrykkingen i USA har foregått lenge. Ingen har lyttet når folk har sagt ifra.


USA trenger en president som samler folket. Ikke en som splitter. En rettssak var ikke nok til å felle Trump. Men drapet på en svart mann kan kanskje vekke velgerne. De kan velge en annen. USA trenger en helt ny retning for å bli ett igjen.