Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Spar litt jul til jula kommer

Bruker du opp all kosen før jul?

Det er mange ulike tradisjoner i den norske julefeiringen. Hvordan er det for folk som kommer fra andre land? Klar Tale spurte leserne. 

Amerikaneren, kroaten og polakken har tatt med seg sine tradisjoner til Norge. Samtidig føles deler av den norske jula fremmed. 

Amerikanske Laney-Mortensen blir ikke vant til at naboen er nisse. Benasic fra Kroatia er overrasket over de dyre gavene.

Samtidig endrer også de norske tradisjonene seg. Barna tror på rampe-nissen. Vi går knask eller knep i oktober istedenfor julebukk i romjula. Julematen er på bordet allerede fra november. I matbutikken kan du kjøpe julegodt på høsten. Det er hyggelig å starte jula tidlig. Men faren er at vi kan bli lei. 

Jula begynner egentlig om morgenen julaften. Det er noe magisk over det å stå opp til et hus fylt av jul. Lukten av granbar fra juletreet og julemiddagen sprer seg i huset. Kroppen er fylt med forventninger om hva som skjuler seg i pakkene under treet.

Det er mye spenning i å se fram til noe. Ikke tjuvstart for mye med jula. Da blir det ekstra stas når den virkelige jula kommer.

Emneord

mening