Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ta vare på hverandre

Tente lys. Fakkeltog. Pene ord i kommentarfelt. Ari Behns selvmord gjorde noe med oss. Men vi må gjøre noe før det går så langt.

1. juledag valgte Ari Behn å ta sitt eget liv. Mange har vist at de sørger over ham. De har skrevet om ham på sosiale medier. Folk har møtt opp på Slottsplassen og tent lys. I Moss gikk flere hundre i fakkeltog for ham.

Omtrent 600 personer begår selvmord i Norge hvert år. Det er 600 for mange. De fleste av dem er menn.

Det er vanskelig å vite hvordan selvmord kan forhindres. Men det hjelper ofte å snakke om det hvis du sliter med tunge tanker. Du kan snakke med en venn. Eller for eksempel ringe 22400040 til Kirkens krisetelefon. Problemene kan bli verre hvis du kjemper med dem alene.

Nå går vi over i et nytt år. 2019 blir til 2020. Da er det naturlig å sette seg mål. Slike nyttårsforsett kan være å trene mer. Å være mer sammen med venner. Reise flere steder. Eller ta bedre vare på klimaet.

Kanskje bør vi lage nyttårsforsett der vi tenker mer på andre. Ikke bare på oss selv. Hvis vi gjør noe sammen, virker det også sterkere.

Klar Tale oppfordrer alle til et ekstra nyttårsforsett: Ta vare på hverandre. Snakk med noen du bare har tenkt på at du burde snakke med. Spør hvordan andre har det og vent på svaret. Strekk ut en hånd til dem som trenger det. Det kan være en god hjelp til en ny start. I et nytt år.

God nyttår!