Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Trump blir ikke borte

USAs president Donald Trump blir kneblet og slutter snart i jobben. Men verken han eller folkene som støtter ham, vil forsvinne.

20. januar er det slutt for Donald Trumps karriere som president. Da blir Joe Biden ny president i USA. Overtakelsen av makten kunne blitt fredelig. Men før seremonien er det allerede bråk. Det er varslet flere demonstrasjoner når dagen nærmer seg.

–Valgjuks. Det har vært budskapet fra USAs president Donald Trump i flere måneder. Men det finnes ingen bevis, tross undersøkelser. Likevel har han fortsatt å snakke om det. Det fikk alvorlige følger.

I forrige uke ble det vist TV-bilder. Demonstranter tok seg inn med makt i nasjonal-forsamlingen Kongressen. Det skjedde etter indirekte oppfordringer fra Trump. Politikere gjemte seg bak sperrede dører. Fem mennesker døde i kaoset og demonstrasjoner. En hel verden ble rystet av det de fikk se. Og av hva de som støtter Trump, kan finne på.

I snart fire år har president Donald Trump samlet mennesker og grupper rundt seg. Siden valget har han fått dem til å tro på påstander om valgjuks. Han har spredd fordommer og rasisme. Han har løyet så mange ganger at det er umulig å telle. Han er fortsatt populær blant sine velgere. Men de siste årene har andre trukket seg vekk fra ham.

Trump har brukt sosiale medier til å spre budskapet sitt. Nå er han stengt ute fra Twitter, Facebook og YouTube. Alternative sosiale medier blir utestengt. Det skjer fordi Trump fortsatt sprer tankene sine der. Men han har få problemer med å nå dem som fortsatt støtter ham. Å være overbevisende er Donald Trump god på. Selv uten sine vante plattformer.

Trump skal ut av Det hvite hus. Joe Biden skal lede USA. Men Trump blir ikke borte.

Trumps lojale støttespillere vil følge ham. Samtidig vil USA preges av Trumps politikk i år framover. Landet er også revet i to politisk. Biden får en stor jobb med å få USA til å bli ett land igjen. Det store spørsmålet er også hvor høylytt Trump blir som tidligere president. Han kommer ikke til å bli stille frivillig.