Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Velgernes klare protest

I lokalvalget har velgerne kommet med sin dom. De vil ha fram partier som bryr seg om saker de er opptatt av. Enten det er by eller bygd.

Grønne saker som klima og miljø på den ene siden. Bompenger på den andre siden. I midten og aller mest: Distriktspolitikk. Samtidig vokser partier som jobber for å endre forskjellene i samfunnet.

De røde og grønne partiene til venstre i politikken gjorde et fantastisk valg. Velgerne stemte lokalt. Likevel ble nasjonale saker viktige. Folk valgte partier på siden som er tydelige på enkeltsaker.

Arbeiderpartiet og Høyre er fortsatt store i Norge. Men de krymper til fordel for Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne, Rødt og Sosialistisk Venstreparti. Folkeaksjonen nei til bompenger får makt i blant annet Bergen. De rystet Fremskrittspartiet.

Fortsatt gjenstår forhandlinger for å avklare makten i alle landets 356 kommuner. Men det blir bytte av ordfører mange steder.

Partiene som fikk færre stemmer, lover å vinne velgerne tilbake. Det blir nok ikke så enkelt.

Mye kan endre seg på to år. Men velgernes protest var et klart varsel. Regjeringen kan bli byttet ut ved stortingsvalget i 2021.

Du kan lese alle saker om valget på klartale.no/valg2019