Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vi flokker oss på tur

Mening

Det myldrer av folk i skogene rundt Oslo. Fjes med store smil stikker ut av jakker og anorakker. Folk går på beina eller på ski. De blir lokket ut av flott vintervær. 

Historien om friluftsliv er lang. Norge endret seg og folk fikk fritid. Da kunne flere dra på tur. I 1868 ble Den Norske Turistforening (DNT) startet. Hensikten var å få folk ut til flere turområder. Det kan DNT trygt feire at de har klart.

Eventyreren Fritjof Nansen skrev tidlig om hva friluftsliv var. Han skrev at folk skulle bort fra støy. De skulle komme ut i naturen og få nye og store inntrykk. Det fant de i skog og mark og på hvite vidder. Men Nansen mente at det ikke var friluftsliv å gå mange sammen på opptråkkede stier. Eller å klumpe seg sammen i hytter.

I dag ser du stier med røde T-er over hele Norge. Folk går på tur der de bor, på fjellet eller på øde vidder. De går alene eller med mange andre. Det finnes til og med en egen lov om friluftsliv.

Friluftsliv er blitt mer enn det Nansen mente det skulle være, heldigvis. Å gå på tur sammen er en viktig del av norsk kultur. Bli med ut, du også!

* For ordens skyld: Redaktøren av Klar Tale er selv veldig glad i friluftsliv og nestleder i Norsk Friluftsliv.

Les om da Klar Tales journalist dro på tur med DNT. Saken finner du i papiravisa nummer 2 / 2018.