Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vi gir en stemme til dem som sjelden blir hørt

Klar Tale nummer 20 er en helt spesiell avis. Her kan du lese om fem mennesker som forteller sine historier. De har ikke samme måte å bruke språket på som alle andre. Og de blir sjelden hørt. Det ville vi i Klar Tale gjøre noe med.

I Norge har 15 prosent av oss en funksjons-nedsettelse. Det viser tall fra Bufdir. Andre grupper har problemer som preger hele livet deres. Noen sliter med både å forstå, snakke selv og bli sett for den de er. Samfunnet er ikke tilpasset dem.

Flere har hatt brutale møter med systemet, myndigheter og regler. Det har kostet. Noen er helt avhengige av å ha mennesker med seg som står på og fortsatt gjør det. Andre har arbeidsgivere som forstår og tilrettelegger. Det er slik det bør være!

For Siv-Anne, Håkon, Ågot, Ragna og Christoffer er utfordringene en del av hverdagen. Det gir dem liv som både er helt ulike og helt like alle andres, på godt og vondt. Men vi får sjelden vite noe om det.

De er modige som viser fram og setter ord på hvordan livet er. Vi kan lære mye av det de har opplevd. Historiene deres kan også føre til færre fordommer i samfunnet. 

Møtene gjorde også inntrykk på oss journalister. De fem personene imponerte oss. De fikk oss til å tenke og snakke. Stemmene deres må fortsatt bli hørt. 

Vi vil gjerne gi en stemme til flere. Skriv et brev, send en e-post, bruk Facebook eller lydopptak. Vi kan ikke møte dere alle, men vi vil høre hva du har å si. Vi vil også gjerne publisere noen av historiene på klartale.no.

De fem vi møtte, er fantastiske mennesker. De skal og må verdsettes like mye som alle andre. Samfunnet er for alle. Vi har alle like stor rett til å være en del av det. Akkurat slik vi er.

Les avisa Min stemme som e-avis her.

Du finner også alle sakene samlet på klartale.no. Da kan du også se flere videoer på Facebook.

Emneord

mening