Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

1 million nordmenn vil høre dårlig i 2020

Undersøkelse viser at 1 million nordmenn kommer til å ha dårlig hørsel i 2020. En av årsakene er trafikk-støy.

Organisasjonen Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) sier at antall nordmenn med dårlig hørsel vil være omtrent 1 million i 2020. Det melder nyhetsbyrået NTB.

For 16 år siden var den store Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag. Da ble over 50.000 nordmenn undersøkt. Den viste at 36 prosent av befolkningen litt eller dårlig hørsel.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) vil det bo 5,5 millioner mennesker i Norge i 2020. Forbundet mener at så mange som én av fem vil ha problemer med hørselen om sju år, skriver avisa VG. Det er det samme som omtrent 1 million mennesker.

LES OGSÅ HER: Dyslektiker vant stor pris

Årsaken til at så mange vil slite med hørselen er at det er mange eldre mennesker. Men en annen årsak er at det er mye støy rundt oss. Vi hører på musikk rett på øret fra mobilen vår. Og vi har TV og radio i bakgrunnen. Vi får også mye støy når vi jobber i åpent kontorlandskap og når vi er ute i trafikken.

– Dette seiler opp som den neste store helse-utfordringen. Men hørselsproblemer er dessverre ikke høyt nok prioritert hos myndighetene, sier Anders Hegre til VG.

Han er generalsekretær i HLF.

Ifølge VG er det lange ventelister på å få hjelp hos en audiograf. Det er de som hjelper mennesker til å høre best mulig.

I Drammen er ventetiden 53 uker. Ellers i landet er ventetiden på rundt 25 uker. Trenger man høreapparat, er ventetiden ett år i Drammen og Harstad. Ellers i landet må du vente vanligvis i 23 uker.