Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

11 prosent tror de har hatt korona

11 prosent svarte at de tror de har vært smittet med korona-viruset. Det viser en undersøkelse blant norske arbeidstakere.

Det er Arbeidsforsknings-instituttet AFI ved universitetet Oslo Met har gjennomført en undersøkelse. De har spurt arbeidstakere om de tror de har vært smittet med korona-viruset. 1.177 har foreløpig svart på undersøkelsen. Men undersøkelsen vil sammen spørre 3.000 norske arbeidstakere. De er mellom 18 år og 69 år.

– 11,2 prosent mener selv at de har vært syke. Det er hovedfunnet. Men vi kan ikke være helt sikre på om det er covid-19, vanlig forkjølelse, influensa eller pollenallergi de har hatt, forteller Svenn-Erik Mamelund til NTB. Han er pandemi-forsker ved Oslo Met.

0,3 prosent svarer at de har hatt korona. Og at de har og fått diagnosen bekreftet av helsevesenet. 5,6 prosent svarer at de trolig har eller har hatt korona. Men at diagnosen ikke er blitt bekreftet ved test. Og 6,3 prosent sier at de har vært isolert. Årsaken er at de har vært eller trolig har vært syke.

I tillegg til dette svarer 13,8 prosent at de har vært i karantene. Det er etter kontakt med syke personer eller reiser i utlandet.

Det har vært fest syke arbeidstakere i alderen mellom 30 og 44 år. Og blant arbeidstakere i Oslo og omegn. Det har også vært flere syke blant dem som bor sammen med mange andre. Og blant dem som bor hjemme hos egne foreldre. Det viser undersøkelsen.

– Det er mulig det siste funnet kan knyttes opp til samme effekt som det har vært snakk om i Italia. Med at flere generasjoner bor sammen. Da får du et ledd til som kan smitte hverandre, sier Mamelund.

Undersøkelsen spurte hva arbeidstakerne har gjort for å hindre smitte. En del har fulgt rådene om smittevern fra myndighetene. De har blitt mindre syke enn de andre.

Rådene om håndvask og personlig hygiene har hatt mest å si her. 16,8 prosent av dem som i liten grad har fulgt rådene om håndvask, tror de har vært syke. Mens hos dem som i stor grad har fulgt disse rådene, tror 9,8 prosent at de har hatt sykdommen.

– Vi kan ikke være helt sikre på hva disse tallene betyr. For det kan jo tenkes at de som har vært syke, kanskje etterpå har blitt mer bevisste på disse tiltakene. Men det gir en viss pekepinn. På at håndvask kanskje er det viktigste smittevern-tiltaket, sier Mamelund.

Folkehelse-instituttet (FHI) tror nå at 14.000 i Norge har vært smittet med korona-viruset. Det sa de på en presse-konferanse mandag. Det er 0,26 prosent av alle i Norge. Samtidig regner de med at hver smittet i snitt smitter 0,7 nye personer.