Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

15-åring dømt til ni års forvaring

15-åringen fikk ni års forvaring for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund. Dette er det første barnet i Norge som blir dømt til forvaring.

15-åringen som drepte Anna Kristin Gillebo Backlund i Vollen i Akershus, er dømt til ni års forvaring. Hun må sone i minst seks år, ifølge dommen. Dette er første gang et barn blir dømt til forvaring i Norge. Forvaring betyr at en settes i fengsel, men at det skal vurderes om en kan slippe ut når en har sonet ferdig.

Aktor ba om ti års forvaring med seks års prøvetid. Det er for å ha drept Anna Kristin Gillebo Backlund med vilje. Forsvareren til jenta ville at hun skulle frikjennes for overlagt drap. Det vil si at han ville at hun ikke skulle bli dømt for å ha planlangt drapet.

15-åringen var i Bergen fengsel da dommen ble lest opp. Det ble sendt video mellom tingretten og fengselet. Hun anker dommen, skriver nyhetsbyrået NTB.

Miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept natt til tirsdag 28. oktober 2014. Det skjedde på den private barneverns-institusjonen Små Enheter i Vollen i Asker. Hun ble kvalt med et belte til hun mistet bevisstheten. Så ble hun bundet fast og knivstukket 21 ganger.

En 15 år gammel jente som bodde på senteret, ble pågrepet og senere tiltalt for overlagt drap. Rettssaken startet i Asker og Bærum tingrett mandag 8. juni 2015. Den 15 år gamle jenta var tilstede hele tiden.

Jenta har innrømmet at hun drepte den 30 år gamle miljøterapeuten. Men hun har nektet for at drapet var planlagt.

Tre sakkyndige har undersøkt jenta. De mener at hun ikke var psykotisk eller bevisstløs da hun utførte drapet. Hun regnes derfor som tilregnlig for å få straff.