Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

20.000 dyr bor i juletreet ditt

Opptil 20.000 små, kravlende gjester blir med juletreet ditt inn. Bør du vurdere juletre av plast?

Både edderkopper, midd, spretthaler, veps, trips og andre insekter trives godt i juletreet. Mange av dem kan bli med inn når du har vært og kjøpt eller hogget deg et tre.

Men insektforsker Torbjørn Ekrem synes ikke det bør være et problem. Han jobber ved NTNU Vitenskaps-museet.

– Er ikke dette koselig da, litt ekstra julebesøk? Det er jo helt naturlig, og de gjør ingen skade, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Engstelige telefoner fra andre tyder på at mange ikke er enige.

– Vi snakket om dette på TV-programmet Newton. Det ble det en del reaksjoner på. En fyr ringte kanalen NRK og takket for at de hadde ødelagt julehyggen hans, sier forskeren.

De små krypene har vent seg til norsk vinter. De gjemmer seg i sprekker i treet for vinteren. Noen av dem er frosset i dvale. Når treet kommer inn i den varme stua, våkner de. Så begynner de å kravle rundt som om våren var kommet. Ekrem sier igjen at krypene er helt ufarlige.

– De er jo så små, sier han.

Men hvis du ser nøye etter mellom greinene på treet, er sjansen for å se dem ganske stor.

– En edderkopp kan bli rundt tre millimeter. Er den stor nok til at du ser den om den kommer krabbende over kanten på ribba?

– Du ville sett den, men den kommer seg ikke så langt. Det er ikke det beste klima for krypene i stua. De tørker rett og slett ut og dør, sier Ekrem.

Det er stor interesse for de små dyrene hver jul.

– Det er vinterens agurknytt. Men det er altså ikke farlig, sier han.

– Så for eksempel lus og lopper er verre?

– Nei, lus og lopper er ikke farlige de heller. De er tross alt utviklet for å leve sammen med mennesker. Malariamygg er for eksempel verre. Den kan du bli skikkelig syk av.

Ekrem kommer likevel med noen råd om hvordan du kan sørge for færre dyr.

– Det er vanskelig å kvitte seg med alle. Men antallet kan reduseres. Sett treet et sted som ikke er så kaldt, i en bod eller lignende. Da våkner småkrypene og kravler ut av stedene de gjemmer seg. Så tar du treet utendørs og rister godt før du setter det i stua, råder forskeren.

Det er også større risiko for å få med mange dyr om du henter treet i skogen.

– Da kan det være med flere enn hvis du kjøper fra en plantasje. Der sprayer de trolig trærne med insektmidler. Insektspray bør ikke brukes. Den er mye mer skadelig og kan også være brannfarlig, sier han.