Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

20 personer har fått forbud mot å ha kjæledyr

Mat-tilsynet har anmeldt 37 personer så langt i år. De har behandlet dyr for dårlig. Det var flest alvorlige saker hos folk som har kjæledyr.

Mattilsynet reiste ut og undersøkte 1.977 saker fra januar til og med august. De var på 4.908 tilsyn i samme periode i fjor. Korona-virus og tiltak for å hindre smitte er noe av årsaken. I tillegg har nemndene for dyrevern blitt endret.

Fire av ti tilsyn som skjedde handlet om kjæledyr. De aller fleste av disse skjedde etter at Mat-tilsynet hadde fått tips. De kom ofte fra folk som var bekymret.

Mat-tilsynet fant alvorlig i totalt 18 dyrehold. Der fikk dyrene alt for dårlig stell. 37 personer er anmeldt så langt i år. De fleste av de alvorlige sakene handler om folk som ikke har tatt seg av kjæledyr de har ansvar for.

15 av dyreholdene med alvorlig vanskjøtsel hadde kjæledyr.  25 av dem som har kjæledyr ble politianmeldt i fjor. 9 mistet dyrene. 20 har også fått forbud mot å ha kjæledyr. Det viser en rapport fra Mat-tilsynet.

– De fleste passer godt på dyrene sine. Men vi finner likevel feil i litt under halvparten av sakene hos oss om kjæledyr. Det kan både være mindre brudd på reglene, og mer alvorlige ting. Det sier Torunn Knævelsrud i Mat-tilsynet i en pressemelding. Hun er seksjons-sjef for dyrevelferd.

Mat-tilsynet har fått totalt 8.362 bekymrings-meldinger om velferden til dyr. Det er omtrent like mange som i fjor. De sier at alle meldingene blir vurdert. Så blir de viktigste sakene undersøkt mer nøye.

– Det er derfor at folk er nøyaktige og legger inn god informasjon når de melder fra. Vi trenger å vite hvor dyrene er, og hva som er galt. Jo mer presis informasjon vi har, desto lettere blir det for oss å gjøre en riktig vurdering av om vi trenger å undersøke, og om det haster, sier Knævelsrud.