Norge

Svindleren som snudde

Richard Ringheim har svindlet og bedratt. Nå advarer han om hvor lett det er å stjele andres identitet.

24 år gamle Richard Ringheim er ferdig med tiden som svindler. Nå tar han avstand fra all kriminalitet. Også tyveri av folks identitet. Men han vet fortsatt hvor enkelt det er.
– Det er veldig lav sikkerhet rundt opplysninger om identitet i Norge. Og folk er lette å lure, sier han.

Helse-opplysninger ønsker du kanskje ikke å dele med noen. Heller ikke pengene du har på bankkontoen din er trygge for de som er flinke svindlere. Richard Ringheim er selv dømt til ett år og to måneder i fengsel for svindel og bedrageri. Han svindlet til seg penger, møbler og utstyr. Han har blant annet sagt i telefonen at han var statsminister Kjell Magne Bondevik. Da snakket han med den amerikanske ambassdøren i Norge om Irak-krigen. Mange folk er blitt fullstendig lurt. Ringheim satte også i gang en falsk rednings-aksjon utenfor Bergen. Aksjonen kostet masse penger. Nå har han flyttet til utlandet.

Person-nummeret er alt svindlere trenger for å komme i gang.
– I Norge er person-nummeret viktig. Myndighetene stoler på at du er den du sier du er. De ber ikke om bevis på at du er rett person når du ber om informasjon. Det kan svindlerne bruke til å hente ut enda mer informasjon. Slik kan de fortsette svindelen. Det er et alvorlig problem, sier han.

Ringheim mener at hvis noen vil ha identiteten din, så klarer de det.
– Det er lite en privatperson i Norge kan gjøre. Ikke mist passet ditt, ikke bli frastjålet lommeboken og ikke legg visa-kortet i baren. Det er det du kan passe på selv. Men det spiller ingen rolle hvor forsiktig du er. For en svindler tar det rundt to minutter å få tak i person-nummeret ditt. Du kan ikke styre hva helsevesenet eller skatte-myndighetene opplyser om deg, sier han.

Han forklarer hvor enkelt det kan gjøres:
Svindleren får tak i person-nummeret ditt. Ved å utgi seg for deg på telefon, kan han bruke dette til å skaffe seg flere opplysninger. For eksempel kan han få tak i kontonummeret ditt fra banken. Hvis svindleren også har en kopi av signaturen din, er det enkelt å misbruke disse opplysningene sammen.
– Svindlerne kan enkelt skaffe seg det de trenger. De kan ta opp lån i ditt navn og svindle deg økonomisk på andre måter. Har de fått laget eller stjålet et pass, så kan svindleren også misbruke identiteten din i utlandet, sier han.

Ringheim ber folk om å være forsiktige med å legge dokumenter med underskrift på internett. Han mener også at det er viktig å ikke oppbevare pin-koden til kortet i lommeboka.
Selv har han aldri svindlet privatpersoner.
- Jeg har svindlet statsministeren og store bedrifter som Shell og Statoil, sier han. Men han brukte de samme metodene.

Ringheim sier at identitets-tyveri er mer enn å stjele noens penger eller bestille varer under falskt navn.
– Du kan jo gjøre mer med en persons identitet uten å tjene på det økonomisk. Du kan ødelegge ryktet til noen og gi andre informasjon om helse-opplysninger. Det kan oppleves verre for den det gjelder, sier han.
Ringheim mener offentlige kontor og banker gir ut informasjon for lett.
– Folk er rett og slett for hyggelige. De bør ta litt mer ansvar, sier han.

Artikkelen er fra Klar Tale nr 24, 25. juni 2009.

Siste utgave

På forsiden nå