Norge
<strong>PRESIDENT:</strong> Evo Morales er på besøk i Norge. Han er president i Bolivia.

Vil redde klimaet

Bolivias president Evo Morales vil samarbeide med Norge for å bedre miljøet.


Evo Morales er på besøk i Norge.

Torsdag møtte han miljøvernminister Erik Solheim. Morales' besøk til Norge har vært planlagt lenge. Han vil lære om norsk olje- og gasspolitikk. Bolivia har store ressurser av naturgass. Morales har sørget for staten eier disse ressursene.

Norge har tilbudt seg å hjelpe Morales og Bolivia. Landet skal lage sin egen olje- og gasspolitikk. Det er en politikk som tar hensyn til miljøet og som staten har kontroll på. Samtidig vil Norge lære bort hvordan selskaper kan drives når de både er private og statlige.

Bolivia stiller strenge krav når det gjelder klima. Landet har fått kjeft for å stille for strenge krav til klimatiltak. Mange rike land mener at kravene er urealistiske.

Evo Morales krever at rike land skal love å slippe ut færre klimagasser. De må kutte utslippet med 50 prosent. Det gjelder den farlige klimagassen CO2. Morales er redd for at det skal bli varmere på kloden. Derfor vil han at rike land skal samarbeide med fattige land om å redde klimaet.
– Vi håper en slik allianse kan overbevise de rike landene i verden. Vi må tenke på dem som kommer etter oss, sier Morales til nyhetsbyrået NTB.

Torsdag kveld besøker Evo Morales Sápmi. Sápmi er også kjent som Sameland. Området strekker seg over Norge, Sverige, Finland og Russland. Evo Morales ville besøke Sápmi i 2008. Men turen måtte avlyses. Samene er et urfolk. De er en minoritet i Norge. Samene ble lenge undertrykket fordi de har en annen kultur enn den norske. Også i Bolivia har urfolk blitt undertrykket. Det er indianere. Evo Morales er en av dem. Han ble valgt til president i Bolivia i 2008.

Egil Olli er president på Sametinget. Han gleder seg stort til å møte Evo Morales. Olli tror samene og indianerne har mye å lære av hverandre.
– Ja, det blir veldig interessant. Jeg tror at han kan lære mye av et besøk i Sápmi. Samtidig som vi kan lære av ham. Urfolk har de samme utfordringene uansett hvor de befinner seg i verden, sier Olli til nettavisen NRK.no.

Evo Morales kommer til Karasjok torsdag kveld. Da får han muligheter til å treffe samiske ledere. Han skal spise middag med sametingsrådet, Sametingets plenumsleder og gruppeledere.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå