Norge

Kan bli enige

Onsdag klokka 08.00 møttes partene i kommune-streiken. Nå kan det bli slutt på streiken.

Dag Nafstad mekler mellom de som jobber i kommunen og Kommunenes Sentralforbund (KS). Nafstad kom fra Tromsø til Oslo mandag. Han skal prøve å gjøre noe med streiken i kommunene.

- Alt er mulig. Ingenting er avklart ennå, sier Nafstad til nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Streiken fortsetter

Ansatte i kommunen har streiket siden 28. mai. Rundt 47.000 arbeidstakere er tatt ut i streik så langt. Disse jobber i mer enn 80 byer og fylkeskommuner. Skoler og barnehager er stengt. Tilbudet om skolefritids-ordning er dårlig. Samtidig får dem som bor på sykehjem mindre hjelp. Det er også dårlig med hjemmehjelp, renhold, og bortkjøring av søppel. Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Drammen merker streiken best.

Nafstad skal ha kommet med et forslag til løsning på konflikten. Dermed kan det bli slutt på streiken. Det skriver avisa VG.

Arbeidstakerne skal ha fått tilbud om mer i lønn. Tillegget er på mer enn da det ble brudd i lønns-forhandlingene. Det skjedde 30. april. Tillegget er på mer enn det de ansatte i staten fikk. Og mer enn det de ansatte i Oslo kommune fikk i nytt lønnstillegg.

Arbeidstakernes organisasjoner ønsker at mer av pengene skal fordeles fra organisasjonene. Ikke gis lokalt som KS ønsker. Og organisasjonene får trolig viljen sin. Det blir mindre penger til å fordele lokalt. Ansatte får i steden mer lønn fra det sentrale oppgjøret.

I forslaget ligger det også ekstra lønn til lærere og rektorer. De har fått over lang tid fått lavere lønnstillegg enn andre.

Det er fire organisasjoner som jobber for bedre lønn til arbeidstakerne.

YS og Akademikerne er fornøyd med tilbudet de fikk tirsdag kveld. De sier trolig ja til å avbryte streike. Det sier kilder i de to organisasjonene, skriver nyhetsbyrået NTB. Fagforbundet har ikke vært så fornøyde med tilbudet. Men både de og organisasjonen Unio godtar trolig likevel tilbudet.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå