Norge

Streiken er over

Kommunestreiken er over. Partene er enige. Det sier KS onsdag.

Streiken er over. Partene er blitt enige. Det sier arbeidsgiver-organisasjonen Kommunenes Sentralforbund (KS)

Partene er KS og arbeidstaker-organisasjonene Fagforbundet, Unio, YS og Akademikerne.
– Jeg er veldig glad for at streiken er over, sier Per Kristian Sundnes. Han er forhandlingsleder for KS.

Dag Nafstad er meklingsmann. Nafstad la fram forslaget for partene onsdag morgen. Da hadde han brukt to dager til å lage en plan som partene kunne bli enige om.
Nafstad var optimistisk. Han trodde de kunne finne en løsning på kommunestreiken. Det sa han onsdag morgen. Da møttes partene til nye samtaler.
– Jeg har funnet grunnlag for å legge fram en skisse til løsning. Den har jeg presentert for partene. Det betyr at jeg tror at de kan bli enige, sier Nafstad til nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Kan bli enige

45.000 ansatte i norske kommuner har streiket. Det er ansatte i mer enn 80 byer og fylkeskommuner. De som bor i Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Drammen har merket streiken best. Skoler, barnehager og skolefritidsordningen har vært stengt i nesten to uker.

LES MER HER: Streiken merkes

Meklingsmann Dag Nafstad bekrefter at streiken er over. Den skjedde klokka 14.00 onsdag.

– Jeg kan fortelle at konflikten er løst. Alle som er i streik og som skulle jobbet etter klokken 17.00 skal møte på jobb, sier Nafstad.

Det nye tilbudet betyr at lønna øker med minimum 7.100 kroner. Store grupper i kommunal sektor får et lønnshopp på minimum 12.000 kroner. Det er 0,5 prosent høyere enn det opprinnelige tilbudet fra KS.

Alle de fire sammenslutningene YS, Unio, Fagforbundet og Akademikerne samt arbeidsgiverorganisasjonen KS godtok Nafstads forslag.

– Vi har fått et ansvarlig oppgjør. Det har en tydelig likelønnsprofil, sier Sigrun Vågeng. Hun er administrerende direktør i KS.

Hun beskriver oppgjøret som krevende, men ryddig. Siden 27. mai har streiken rammet en rekke kommunale tjenester. Det har gått ut over flere hundre tusen innbyggere i kommunene.
– Årets oppgjør er preget av et likelønnsløft. Det er også et ekstra løft for lærerne, sier Vågeng. Hun er glad for at skoler, barnehager, sykehjem og barnevern nå raskt kan komme tilbake i normal drift.

Unio kaller løsningen i kommuneoppgjøret for akseptabel.
– Vi streiket for et bedre resultat. Det har vi fått. Men dette ble ikke et historisk likelønns-oppgjør. Regjeringen bidro ikke til et likelønnsløft. KS ønsket ikke ekstra penger fra regjeringen til dette. Da var det ikke mulig å komme lenger, sier Mimi Bjerkestrand. Hun er forhandlingsleder for Unio.

Alle får et generelt tillegg på minimum 7.100 kroner.
– Dette er mer enn en fordobling i forhold til KS sitt tilbud, sier Bjerkestrand.

Hun sier kampen for likelønn fortsetter.
– Problemene med likelønna vil raskt slå tilbake på regjeringen og KS. Framtidens utfordringer er fortsatt store. Da er økt verdsetting av de kvinne-dominerte yrkesgruppene løsningen, sier Bjerkestrand.

Siste utgave

På forsiden nå