Norge

Flere innvandrere i Norge om 50 år

Det liker ikke Fremskrittspartiet. De vil ha en folkeavstemning om innvandring.

I dag la Statistisk sentralbyrå (SSB) fram en ny framskriving. Det er tall som viser hvordan SSB tror befolkningen i Norge vil være i framtiden. SSB tror at folketallet i Norge vil øke med 2 millioner de neste 50 årene. Årsaken er flere innvandrere.

Det er vanskelig å spå om framtida. Derfor er SSB nøye med å si at tallene er usikre. Men SSB er ganske sikre på at det vil bo mellom 5,8 millioner og 8,3 millioner mennesker i Norge om 50 år. Mest sannsynlig er det at det bor 7 millioner mennesker i Norge i 2060.

LES OGSÅ: LÆRER NORSK PÅ GÅRD

I dag bor det 4,9 millioner mennesker i Norge. 460.000 av disse er innvandrere. 93.000 har foreldre som er innvandrere, men de er selv født i Norge. Om 50 år tror SSB at det vil være mellom 1,3 og 2,3 millioner mennesker med innvandrer-bakgrunn i Norge.

LES OGSÅ: MANGE INNVANDRERE BLIR DISKRIMINERT

Fremskrittspartiet (Frp) krever at myndighetene stanser innvandringen.
– Innvandrere og deres barn kan utgjøre opp mot halve befolkningen i Norge i 2060. Dette vil i så fall være en dramatisk økning som vi bør gjøre alt for å stoppe, sier Per-Willy Amundsen. Han er talsmann om innvandring i Frp.

Amundsen har sett på tallene fra SSB. Han sier at det vil være fire ganger flere innvandrere i Norge om 50 år. Frp krever en folkeavstemning. De vil at folk skal bestemme om Norge skal få flere eller færre innvandrere.

LES OGSÅ: FYLLER OPP NORSKE FENGSLER

I dag kommer det flest innvandrere fra Polen, Sverige, Pakistan, Irak og Somalia. De fleste polakker er katolikker. Mange svensker er kristne. SSB mener derfor det er feil å tro at Norge vil få muslimsk flertall om 50 år. Enkelte miljøer frykter at Norge skal få flere muslimer enn kristne.
– Vi har sagt det før også. Den siste framskrivingen viser enda sterkere at vi ikke er på vei mot en befolkning med et muslimsk flertall. Det er raskest vekst i innvandring fra Øst-Europa. Særlig polakker. De er stort sett katolikker, sier Helge Brunborg. Han er forsker i SSB.

Siste utgave

På forsiden nå