Norge

Bør slutte i jobben

Flere partier mener at Terje Riis-Johansen må slutte som minister. De tror regjeringen har skjult informasjon for Stortinget.

Opposisjonen har fremmet mistillits-forslag mot olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp). Det vil si at de ikke stoler på ministeren lenger. Forslaget ble lagt fram i Stortinget fredag. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

De fire opposisjons-partiene er Venstre (V), Kristelig Folkeparti (Krf), Høyre (H) og Fremskrittspartiet Frp). De mener at Riis-Johansen ikke kan være minister lenger. Årsaken er at de mener han har brutt informasjons-plikten til Stortinget. Alle ministre skal informere politikerne på Stortinget om viktige saker. Det står i Grunnloven.

De fire partiene mener at Terje Riis-Johansen har gitt Stortinget feil informasjon med vilje. Regjeringen skulle bestemme når et renseanlegg skulle bygges ferdig. Det skulle bygges ved gasskraftverket på Mongstad. Anlegget skal rense utslipp av klimagassen Co2. Alle partiene på Stortinget har stemt for byggingen av renseanlegget. Nå er det utsatt på ubestemt tid.

Terje Riis-Johansen sendte en rapport til Stortinget. Det skjedde etter at opposisjonen hadde bedt om å få se den. I rapporten er det opplysninger om helsefare ved Mongstad-anlegget. Det skriver avisa Bergens Tidende.

Rapporten viser at det kan være kreftfare på Mongstad. Og at det ikke blir avklart før om tre til fire år. Kreftfaren kommer fra bruk av stoffet aminer. Stoffet brukes på Mongstad. Det har regjeringen visst siden april i fjor.
– KrF og jeg hadde aldri sagt ja til bygging av testsenteret hvis vi visste om denne rapporten. Det er ingen på Stortinget som med vilje gambler med folks helse på denne måten, sier en opprørt Line Henriette Hjemdal. Hun er politiker for Krf.

Regjeringen består av Arbeiderpartiet (Ap), Sosialistisk Venstreparti (SV) og Senterpartiet (Sp). Nå beskytter de statsråden. De avviser også all kritikken fra opposisjonen.
– Stortinget har fått all relevant informasjon, sier Helga Pedersen. Hun er nestleder i Ap.

Mistillitsforslaget vil ikke bli vedtatt. Årsaken er at regjerings-partiene har flertall i Stortinget.

Mer fra Norge

På forsiden nå