Norge

Vil forby omskjæring

Flere leger vil at omskjæring av gutter skal bli ulovlig. De mener barna må gjennom unødige lidelser.

Omskjæring av gutter er vanlig blant muslimer og jøder i Norge. Hvert år blir flere hundre spedbarn omskåret.
– Friske spedbarn utsettes for både smerte og risiko for komplikasjoner. Og det er helt unødig, sier Trond Markestad til NRK. Han er leder for Rådet for legeetikk. Markestad er også professor i barnesykdommer.
Han sier at omskjæringen er smertefullt. Og at barnet også har smerter etterpå.
– Mange smågutter i Norge omskjæres uten bedøvelse. Men selv med lindring mot smerten, er det galt å omskjære friske barn. Det er ingen medisinsk grunn til å gjøre det. Og det strider mot medisinsk etikk, sier Markestad.

Barna kan også få problemer etter omskjæringen, mener han. Det vanligste er blødninger og infeksjoner. Men han har også sett tilfeller der det er skåret av for mye hud. Da blir penisen skjev.

Jan Helge Solbakk støtter Markestad. Solbakk er professor i medisinsk etikk. Han jobber ved Universitetet i Oslo og ved Universitetet i Bergen.
– Omskjæring er et overgrep på samme måte som omskjæring av jenter er et overgrep. Jeg mener at det bør forbys, sier Solbakk.

Rolf Kirschner er overlege ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet. Han har også tidligere vært leder i det Mosaiske trossamfunn. Kirschner mener kritikken er urimelig. Han mener at vi må ha respekt for tradisjoner som har vart i flere tusen år.
– Jeg stusser litt på at dette kommer opp så mange ganger. Det er så mange andre av barns rettigheter som blir overtrådt så brutalt, sier han.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå