Norge

Avviser juks med bevis

Politiet avviser at de laget et falskt bevis i saken mot Arne Treholt. Treholt vet ikke om han ønsker en ny, lang rettssak.

Onsdag kom en ny bok om Arne Treholt. Han ble dømt for å ha spionert for Sovjetunionen. Det skjedde i 1985. I boka hevder forfatterne at norsk overvåkings-politi jukset med et bevis.

LES MER HER: Politiet kan ha laget falske bevis

Forfatterne hevder at politiet tok noen bilder først etter at Treholt var pågrepet. Men politiet sier at de ble tatt før. Beviset var viktig da Treholt ble dømt. Det er ikke kjent hvem som sier at det ble jukset.

– Det er alvorlig å påstå noe sånt. Vi har fortalt sannheten både i lagmanns-retten og i bevisopptak for Høyesterett. Selvsagt ble det gjort ransaking i Treholts leilighet med fotografering av pengene i hans attaché-koffert, sier Leif Karsten Hansen til avisa Aftenposten.

Han jobbet som politimann da saken ble etterforsket. Hansen sier at de ikke har gjort noe galt. Jostein Erstad var sjef for Politiets sikkerhets-tjeneste da Treholt ble tatt. Også han avviser at politiet skal ha endret bevis.

Gjenopptakelses-kommisjonen bestemmer om saker skal få ny behandling i retten. De har allerede sagt nei til Treholt tre ganger tidligere. Nå sier gruppa at de vil si ja til ny sak. Men da må det være klart at politiet har jukset med beviset.

Men Arne Treholt vet ikke om han vil kreve en ny runde i rettssalen.
– Jeg får bestemme meg hvis det blir snakk om ny rettssak. Men både mine nærmeste og jeg har levd med denne saken i 25 år. Det er ikke spesielt morsomt å se for seg en ny, lang rettssak, sier Treholt til nyhetsbyrået NTB.

Det er Geir Selvik Malthe-Sørenssen og Kjetil Mæland som har skrevet boka «Forfalskningen - politiets løgn i Treholt-saken». Politiet tok bilder som skulle vise at det ble funnet penger i Treholts leilighet. Pengene lå i en koffert med rester av en tape på. Politiet hevder at bildene er tatt før Treholt ble arrestert av politiet.

Men Selvik Malthe-Sørenssen og Mæland mener at bildene ble tatt etterpå. Trolig i lokalene til overvåkings-politiet. Årsaken er at det var tape på kofferten. Tapen ble satt på først etter at Treholt ble tatt. Forfatterne sier at de kan bevise jukset ved hjelp av bilder.

I kofferten ble det funnet en stor sum med dollar. Disse pengene skal Treholt ha fått etter at han møtte de to russerne Gennadij Titov og Aleksander Lopatin. Det skjedde i Wien i 1983.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå