Norge

Kan bli ny Treholt-gransking

Det kommer stadig flere avsløringer om mulig juks i saken mot Arne Treholt. Justisminister Knut Storberget sier at det kan bli en ny gransking.

– Dette er en svært alvorlig sak. Det viser alle påstander som nå kommer i forbindelse med Treholt-saken. Jeg regner med at påtale-myndigheten gjør alt den kan for å finne sannheten. Både med hensyn til gjenopptakelse. Men også for å finne ut historisk sett hva som er feil, sier Knut Storberget til kanalen NRK.
Justisministeren sier at regjeringen vurderer en ny gransking.

– Jeg utelukker ikke at regjeringen kan starte en ny gransking. Det er etter de siste avsløringene i Treholt-saken, sier justisministeren. Han ønsker blant annet å finne ut om det er brukt ulovlige metoder i etterforskningen av saken.

En tidligere etterforsker fortalte om etterforskningen til avisa Aftenposten. Mannen jobbet for politiets overvåkingstjeneste (POT). Han sa at det var satt opp et video-kamera i taket i leiligheten til Treholt. Og at Treholt og hans familie ble overvåket hele døgnet. Det skjedde i et år. Politimannen løp også etter Treholt da han var på joggetur i Frognerparken.

Etterforskeren fortalte også litt om pengebeviset i Treholt-saken. En koffert fylt med amerikanske penger, dollar, var et viktig bevis for politiet. Det var et av hovedbevisene i saken mot Arne Treholt. Han ble dømt for spionasje i 1985.
To forfattere har skrevet i en bok at POT jukset med dette beviset.

LES MER HER: Politiet kan ha jukset med bevis

Etterforskeren sa at lederen for Treholt-etterforskningen selv tok ut pengene fra banken.

POT skal også ha forsøkt å få en fotograf til å endre på bilder av Arne Treholt.
Steven Elgesem jobbet i en fotoforretning der POT leverte filmer til fremkalling. Han påstår at POT ba ham jukse med et bilde. Det skulle se ut som om Arne Treholt pratet med Leonid Makarov. Makarov var den norske sjefen for de russiske hemmelige tjenester (KGB).
– Jeg turde ikke, og sa nei, sier Elgsem til avisa Aftenposten.

Den tidligere ledelsen i POT har sagt at de ikke har jukset.

LES MER HER: Avviser juks med bevis

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå