Norge

Må stå i matkø i et av verdens rikeste land

Norge er ett av verdens rikeste land. Likevel står hundrevis av mennesker i kø for å få mat hver uke.

Mellom 300 og 400 mennesker er innom Fattighuset hver fredag. I stri-regn, snø og solskinn får de kølapp og venter på å få slippe inn. Vakter ved inngangen passer på at de som trenger det mest, får først, og at folk ikke henter mat to ganger.

– Jeg hadde ikke klart meg ellers. Penge-støtten fra sosialkontoret er ikke nok. Uten hjelp, hadde jeg ikke hatt mat til meg og barna mine, sier 35 år gamle Farah til Klar Tale. Hun er fra Somalia og har ansvar for sju barn alene. Farah sier at sosial-kontoret sendte henne til  Fattighuset.

– Jeg ba om å få noe ekstra, men de kunne ikke gi meg mer penger, sier hun, og holder godt på posene med mat. Mange fattige er avhengige av støtte fra sosial- og velferdsetaten NAV og sosial-kontoret. Men det er ikke alltid nok. Mennesker kommer med tomme ryggsekker og bæreposer. De krangler om plass i køen. Alle vil inn, raskest mulig. Når folk går, er sekkene fylt med mat for noen få dager. Brød, én liter melk, én type pålegg, én frukt eller en grønnsak, én pose pasta eller kjøtt eller kylling til middag. Hva folk mottar, avhenger av hva Fattighuset får. De trenger også gode hjelpere.

Klar Tales nyhetsbrev

Meld deg på og få en oversikt over de viktigste sakene, forklart på en enkel måte.

Mer fra Norge

På forsiden nå