Norge

Norsk velstand gir flere fattige

Det er over 85.000 fattige barn i Norge. Hvorfor blir det flere?

I år 2000 var det 50.000 fattige barn i Norge. I 2006 vokste 35.000 flere opp i fattigdom. Det er rett under 8 prosent av befolkningen, viser tall fra forsknings-stiftelsen Fafo. Nå er det enda flere, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Flere organisasjoner som hjelper fattige, er bekymret.

– Det er ingen tvil om at mange voksne som bor i Norge og barna deres er fattige. Og det blir flere, sier Bjørn Hvinden. Han er forskningssjef i Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

9. november arrangeres fattigdoms-konferansen i Norge. Der skal de snakke spesielt om fattige barn.

– Vi må ta på alvor at så mange barn ikke vokser opp som normalt. Problemene bare øker og øker. Vi må gjøre noe med det, sier Ola Ødegaard. Han er general-sekretær i Stiftelsen Rettferd for taperne.

Han sier at myndighetene må gjøre noe med voksen-fattigdommen for at også barna skal få det bedre.
– Bolig, arbeid og økonomi er de viktige tingene som må gjøres noe med for få bort fattigdommen. Alt handler om penger, sier han.

LES MER HER: Må stå i matkø i et av verdens rikeste land

Fattige i Norge er personer som har under 161.000 kroner å leve for. Tallet regnes ut fra hvor mange som tjener mest og minst av nordmenn. Stadig flere tjener mer og får bedre levestandard. Avstanden til de som tjener lite, blir større. Dermed regnes også flere blant de fattige.

Det er flere fattige i familier der bare én person tjener penger, sier Hvinden i Nova.
– Enslige mødre er spesielt utsatt. Det er også mange fattige blant dem som har dårlig helse og lav utdanning. Innvandere er en stor gruppe fattige, særlig dem som akkurat har kommet til Norge, sier han.

Gruppen som tjener lite, henger etter i samfunnet. De fattigste har ikke råd til å leve slik andre gjør.

– Ipod, dataspill og muligheter for å delta på turer med skolen er en selvfølge for mange. Men det får ikke mange barn av fattige. Det gjelder også fritids-aktiviteter og å være med i idrettslag, sier Hvinden. Det er større risiko for at fattige barn blir fattige som voksne, viser flere undersøkelser.

Hvinden sier at mange som sliter økonomisk, stadig forsøker å gjøre noe med problemet. Men penge-støtte som sosial stønad fra kommunene, er ofte ikke nok. Det varierer også fra kommune til kommune hvor mye folk får. Mange prøver å få jobb, men møter stengte dører i arbeidslivet.

I år er det europeiske året for bekjempelse av fattigdom. Ødegaard mener at regjeringen må gjøre noe.
– Staten og kommunen må lage en plan for fattige i Norge. De kan ikke forlange at vi som organisasjoner skal løse fattigdoms-problemet, sier han.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå