Norge
Bildet viser to hender som holder i et rødt skumgumme hjerte. Flere personer trenger nye organer for å overleve.

Venter på at noen skal dø

Flere mennesker venter på nye organer. Noen må dø for at Roald Steinnes skal få det han trenger.

Nyrer kan doneres av friske personer. Slik er det ikke med hjertet.
– En nyre kan flyttes fra en person til en annen. I mitt tilfelle må noen dø først, sier Roald Steinnes fra Drammen.  

62-åringen fikk problemer med hjertet for rundt 30 år siden. Da fikk han operert inn en pacemaker. Apparatet fikk hjertet til å slå, slik at Steinnes kunne leve normalt. Men de to siste årene har hjertet blitt dårligere. I fjor måtte han slutte i jobben i rådhuset i Drammen.
– 1. november ble det bestemt at jeg trenger et nytt hjerte. Det er ikke så lenge siden, men det føles lenge. Nå orker jeg ikke å gjøre noe. Når jeg er i ro, føler jeg meg ganske bra. Men bare det å gå, er slitsomt, sier Steinnes til Klar Tale.

Han vet at det kan ta lang tid før han får et nytt hjerte.
– En eller annen må kjøre seg i hjel, eller dø på en annen måte slik at organet kan brukes. Det er tøft å tenke på. Jeg vet jo at noe har skjedd før jeg opereres. Men jeg tenker ikke så mye på det lenger, jeg har gjort meg ferdig med det, sier Steinnes. Sykehuset må også finne et hjerte som passer til ham.

Listen over mennesker som venter på nye organer blir lengre. Det finnes ikke noe register over organ-donorer. Derfor vet vi ikke hvor mange som har meldt seg som donorer i Norge.

Mange misforstår reglene for organ-donasjon. De tror at de samme reglene gjelder som ved blodgiving. Norge har strenge regler for hvem som kan gi blod. Menn som har hatt sex med menn er blant dem som ikke kan gi blod. Det kan heller ikke folk som har oppholdt seg lenge i enkelte land i Afrika. Men disse reglene gjelder ikke for organ-donasjon.
– Det har ikke noe å si hvilket land du kommer fra, eller hva slags seksuell legning du har, sier Hege Lundin Kuhle I Stiftelsen organdonasjon.

Mange sier ja til å donere organer og fyller ut donor-kort. Men de glemmer å fortelle familien sin om valget de har tatt.
– Det er viktig at de sier fra til familien sin. Det er de som må gi beskjeden videre etter at du er død. De skal ikke bestemme for deg, det er du som bestemmer. Men de må si hva du har bestemt deg for, sier Lundin Kuhle.

Mer fra Norge

På forsiden nå