Norge

Maria Amelie løslates

Maria Amelie sitter fengslet i Trandum ventemottak. Borgarting lagmannsrett har avgjort at hun skal slippes fri.

– Hun vil bli løslatt mandag ettermiddag, sier Brynjulf Risnes til nyhetsbyrået NTB. Han er hennes advokat.

Maria Amelie er fra Kaukasus i Russland. Hun bor ulovlig i Norge. Hun og familien fikk avslag på sin søknad om asyl i 2004. Siden da har hun bodd her uten gyldige papirer. I fjor høst kom hun med en bok om hvordan et slikt liv er. Hun ble også kåret til Årets nordmann av tidsskriftet Ny Tid.

Onsdag ble hun tatt av politiet. Det skjedde etter at hun hadde holdt et foredrag på Lillehammer. Utlendings-nemnda (UNE) har endelig avgjort at hun ikke får asyl i Norge. Derfor skal hun sendes tilbake til Russland. Fredag ble hun varetekts-fengslet i Oslo tingrett. Avgjørelsen ble anket.

LES MER HER:Én person avgjorde

Siden har hun sittet fengslet i Trandum ventemottak ved Gardermoen. Det er siste sted før asylsøkere blir transportert ut.

LES MER HER: Sendes ut av Norge

Borgarting lagmannsrett har avgjort at Maria Amelie kan slippes fri. Årsaken er at det ikke er fare for unndragelse, melder NRK. Det betyr at de tror ikke hun vil stikke av.

Maria Amelie kan likevel bli sendt ut av landet. Norske myndigheter har tidligere sagt at hun skulle sendes ut raskt. En utsendelse er trolig planlagt denne uka.

Mandag søkte kjæresten hennes Eivind Trædal om visum til Russland. Han vil være der om hun blir sendt ut.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå