Norge

Maria Amelie er fri

Maria Amelie er sluppet fri fra Trandum ventemottak. Det er til Høyesterett har behandlet saken.

Det bestemte Borgarting lagmannsrett tirsdag morgen, skriver nettavisa dagbladet.no. Klokka 11 fikk Maria Amelie komme ut av mottaket. Først onsdag ser Høyesterett på om hun fortsatt får være fri til politiet sender henne ut av landet.

Fredag varetektsfengslet Oslo tingrett Maria Amelie. Mandag bestemte lagmannsretten at hun ikke lenger skulle fengsles. Hun skulle blitt løslatt i løpet av mandag ettermiddag.

LES MER HER: Maria Amelie løslates

Men Politiets utlendingsenhet (PU) anket avgjørelsen til Høyesterett.

LES MER HER: Demonstrerte for Maria Amelie

PU har ment at hun skal sitte fengslet fram til Høyesterett har sagt sitt. Nå har altså lagmannsretten uttalt at det ikke er riktig.

Lagretts-dommer Dag Stousland har gitt beskjed til PU om at lagmannsrettens kjennelse ikke har «oppsettende virkning». Det betyr at den aller første kjennelsen fra tingretten uansett ikke lenger gjelder. Og at Maria Amelie da skal settes fri.

Politiets utlendingsenhet sier at Maria Amelie vil bli sluppet fri så snart det er praktisk mulig. Det melder nyhetsbyrået NTB.

Eivind Trædal er Marie Amelies kjæreste. Han sa mandag at han er ekstremt skuffet over at politiet anket beslutningen om å sette samboeren fri.
– Jeg ønsket bare å se henne igjen i frihet i dag. På lang sikt er målet at hun skal få bli i Norge. Men på kort sikt er det viktigste at hun får komme hjem, sier sa Trædal til nyhetsbyrået NTB.

Maria Amelie er fra Kaukasus i Russland. Hun kom til Norge som asylsøker sammen med foreldrene. Hun har bodd ulovlig i Norge siden 2004. Siden da har hun tatt en mastergrad ved NTNU og gitt ut bok. I forrige uke avgjorde Utlendings-nemnda igjen at hun ikke får asyl i Norge. Deretter ble Maria Amelie pågrepet av politiet.

LES MER HER:Sendes ut av Norge

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå