Norge

Forvirres av svensk i barnehagen

Barna i Rødberget barnehage laget kort til påske i år. «Glad påsk!» sto det på svensk. Barna kan bli forvirret, mener foreldre.

Barn som er dårlige i norsk, skal få hjelp med språket i barnehagen. Det mener regjeringen. Men mange av de som jobber i barnehagene, er svenske. Det gjør det vanskeligere for barna å lære norsk, skriver avisa Aftenposten.

Det jobbes mye for at alle barn i Groruddalen i Oslo skal kunne norsk. Det skal skje før de begynner på skolen. I barnehagen skal barn som snakker lite norsk hjemme, bli flinkere i språk. Men flertallet av vikarene i barnehagene er svenske. Foreldre i Rødberget og Sandbakken barnehage i Groruddalen er frustrerte.

LES MER HER: Ansatte i barnehager kan ikke norsk

– I hele fjor hadde vi mange forskjellige vikarer. De fleste var svenske. Det blir vanskelig for dem som snakker to språk fra før. Det er når det kommer et tredje språk inn, sier polske Agata Jørgensen til Aftenposten.

Hennes sønn Gabriel er 5 og et halvt år gammel. Han har gått i norsk barnehage siden han var ett år. Det er viktig for at han skal lære seg godt norsk.

– Han har ikke lært språket like raskt. Jeg klarer ikke å rette på ham selv. Da blir det i barnehagen han lærer riktig norsk. Der kan han også lære flere norske ord, sier Jørgensen.

LES MER HER: Skal sjekke barnas språk

Det er ikke bare barna som synes det er vanskelig med så mye svensk. En del foreldre sliter også med å snakke med svenskene. De synes blant annet det er vanskelig å gi de ansatte viktige beskjeder om barna.

Bydels-direktør Kari-Anne Mathisen er klar over problemet. Men hu sier at det er vanskelig å gjøre noe. Det er fordi bydelen ikke klarer å finne norske vikarer. Et stort flertall av de som søker på jobb som vikar i barnehager, er svenske.

LES MER HER: – Innvandrer-barn må i barnehage

– Det er viktig at barn hører riktig norsk i barnehagen. Men de tar ikke tar skade av å høre andre språk eller dialekter i tillegg. Det mener språkforsker Hanne Gram Simonsen ved Universitetet i Oslo.

– Barn lærer det de hører. Derfor er det er viktig for barn å høre riktig norsk. Men jeg tror ikke de blir forvirret av å høre gebrokkent norsk eller svensk. Barn har en utrolig evne til å lære seg forskjellige språk, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå