Norge

Klare for pølser og is

Millioner av pølser og is spises på 17. mai. Barna til kronprinsparet får kanskje også noen? Men først må de heie under to barnetog.

Prinsesse Ingrid Alexandra er sju år gammel. Lillebror Sverre Magnus er fem år. Barna til kronprinsparet møter barnetoget i Asker om morgenen 17. mai. Så må de innover til Oslo og barnetoget der. Det blir mye vifting med flagg fra balkongen på Slottet. Etterpå blir det nok mye pølser og is. Bedriftene tjener godt på nasjonaldagen. Gilde og Prior lager pølser. De regner med å selge 16 millioner pølser denne uka, skriver nettavisa aftenposten.no. Også de som selger ketchup, gjør gode penger. Salget øker med 40 prosent rundt 17. mai. Etter pølsene, spises det store mengder is. Det sier Diplom-Is.

Mange synes også det er morsomt å spraye lange strå med knalle farger på 17. mai. Men Klima- og forurensnings-direktoratet (Klif) advarer mot slik konfetti-spray. Det kan være skadelige stoffer og gasser i dem. Mange bokser blir ført inn i Norge ulovlig. Tollvesenet tok 48.000 bokser med spray i en kontroll. Ordføreren i Oslo ønsker at det blir forbudt å bruke slike sprayer.

Klif er også skeptisk til mange horn som barna blåser i. Flere har for høy lyd. De kan skade hørselen.

Det blir nok mye lyd og jubel i Nordstrand i Oslo 17. mai. Vil du møte kongen og dronningen, må du dra dit. Kongeparet kommer klokka 16. Første stopp er Ekebergsletta. Der blir de underholdt av blant annet Bekkelaget skoles musikkorps. Så skal kongeparet besøke Nordstrand seniorsenter.

Har du tatt bilder på 17. mai? Send bilder til oss på e-post: redaksjonen@klartale.no

Bildene kan bli lagt ut på klartale.no eller bli trykket i Klar Tales papiravis.

Siste utgave

På forsiden nå