Norge

Askefaste får reise hjem gratis

Turister som er askefaste på grunn av vulkan-utbrudd, får gratis hjemreise. Det sier Forbrukerrådet.

Vulkanen Grimsvötn på Island hadde et stort utbrudd lørdag. En 20 kilometer stor røyksky ble sendt opp i luften.

All flytrafikk til og fra Island, og lokalt på Island, er stanset. Også fly-trafikken mellom USA og Europa er berørt. Det flys andre ruter enn normalt.

«Askefast» var et nytt ord i fjor. Det betyr å stå fast et sted på grunn av aske. Fly-trafikken i hele Europa ble påvirket av asken fra vulkanen på Island.

LES MER HER: Når ord blir til

Trolig vil ikke flytrafikken bli like påvirket som ved utbruddet i fjor. Likevel går Forbrukerrådet ut og minner om hvilke rettigheter folk har, skriver nyhetsbyrået NTB.

Det er egne regler for reisende som har bestilt pakketur. Da har arrangøren ansvar for å ordne gratis hjemreise ved aske-problemer. Også kunder som kun har kjøpt flybillett, har visse rettigheter.

Naturkatastrofer som vulkan-utbrudd er noe verken flyselskapet eller reise-selskapet kan noe for. Likevel har reisende rettigheter etter lov om pakkereiser, opplyser Forbrukerrådet.

Du har rett til å få pengene tilbake, eller å flytte reisen til et senere tidspunkt. Det er dersom du skal reise om 14 dager eller kortere fram i tid.

For reiser som skal skje lenger fram i tid, må man vente. Det er så lenge situasjonen er uavklart. I slike tilfeller kan turoperatøren likevel velge å gi tilbud om at du kan få avbestilt turen. Su kan også bli booket om til annet reisemål. Dette må man selv undersøke med selskapet.

Har du kun bestilt flyreise, er det ingen automatisk rett til å kreve pengene tilbake. Du må i utgangspunktet møte opp på flyplassen. Det er hvis du ikke får beskjed om noe annet fra flyselskapet. Krav om heving vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå