Norge

Gjør mer lekser og skulker mindre

Norsk ungdom er slett ikke late. De jobber mer på skolen nå enn for åtte år siden, viser en ny rapport.

Norsk ungdom er ikke så late som mange tror. Ungdommen i fjor jobbet mer på skolen enn for åtte år siden. Det viser en ny rapport.

Hanne Bjurstrøm fra Arbeiderpartiet (Ap) er arbeidsminister. Hun er blant dem som har sagt at hun er bekymret for at ungdommen er lat. Dette er feil, sier Tormod Øia til avisa Aftenposten. Han er forsker ved NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring).

– Jeg kan ikke se at det er noen grunn til å hevde at ungdommen er latere og slappere enn før. Tvert imot så har de en nokså strevsom hverdag, sier Øia.

Han viser til en ny rapport. Der står det at elever i niende og tiende klasse faktisk var flittigere og flinkere til å gjøre det de burde i fjor. Det er sammenlignet med for åtte år siden. Ungdommene på disse klassetrinnene er vanligvis de som er slappest og trøttest på skolen.

Hans kollega Åse Strandbu sier at ungdommene i dag er mer fysisk aktive enn før. Ungdommen har nesten ikke tid til annet enn å spise og sove. Det er ved siden av skole og trening, sier professor Gunnar Breivik ved Norges idrettshøgskole.

– Voksne har alltid snakket om at ungdommen er lat, udugelig og at de mangler moral. Det er feil. Men verden ser annerledes ut nå enn før. Den er i stadig forandring, sier han.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå