Norge

Denne kan være full av sopp

Halvparten av alle oppvask-maskiner er fulle av sopp. De kan være skadelige for helsa.

Over halvparten av alle oppvask-maskiner er fulle av gjærsopp. Det viser en ny undersøkelse. Noen av typene sopp kan skade helsa. Det gjelder mennesker med dårlig immun-forsvar. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Forskere fra Slovenia, Nederland og Kina har laget undersøkelsen. De har undersøkt 189 oppvask-maskiner fra 101 forskjellige steder i hele verden. Undersøkelsen viser at 62 prosent av alle oppvask-maskiner er bolig for flere typer gjærsopp.

Nettstedet Forskning.no har skrevet om en rapport i tidsskriftet Fungal Biology. De skriver at noen av sopptypene kan være skadelige for menneskers helse. Det er for folk med dårlig immunforsvar. Noen typer sopp kan skade lungene til mennesker med sykdommen cystisk fibrose. Denne typen er en av artene forskerne har funnet i oppvask-maskiner.

– Soppen kan være farlig. Vi bør ikke overse faren. Det er selv om ingen friske mennesker har blitt syke av sopp i oppvask-maskinen ennå, skriver forskerne.

Soppen tåler veldig sterk tørke, varme og andre ting som gjør det vanskelig å leve. De trives på steder der de slipper å krangle om plassen med andre arter. Tidligere undersøkelser har blant annet vist at de kan vokse også i dampbad.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå