Norge

Riksantikvaren sier nei til master

Riksantikvaren nekter Statnett å bygge kraftlinje i områder mellom Kvam og Ulvik i Hordaland.

Riksantikvaren sier nei til å bygge master med kraftlinje i noen områder. Det er mellom Kvam og Ulvik kommune i Hordaland. Årsaken er at det finnes områder med ting fra gamle dager der. Riksantikvaren jobber med å ta vare på ting og minner fra gamle dager.

Statnett jobber med å bygge en kraftlinje mellom Sima og Samnanger i Hordaland. Nå kan arbeidet bli forsinket, melder kanalen TV 2. Tidlig i juli sa Riksantikvaren nei til Statnett sin søknad. De hadde søkt om å bygge master i områder som skal vernes. Det er Jonstøl-området i Ulvik og Bjølsegrøvatnet i Kvam som skaper problemer for Statnett. Det skriver avisa Bergens Tidende.

Statnett kan klage på vedtaket. De kan håpe på at Miljøvern-departementet sier ja til at de kan bygge der likevel. Fristen for å klage er i midten av august.

Alternativet er å la mastene gå utenom de vernede områdene. Da må en ny søknad sendes inn. Det kan forsinke prosjektet og gjøre det dyrere.

Statnett innrømmer at de burde ha sjekket problemet med vernede områder tidligere. Søknaden ble sendt først 13. desember i fjor.

– Vi kunne sikkert vært tidligere ute med vår søknad om fritak fra kulturminne-loven. Da kunne vi kanskje ha kommet lenger, sier Bygdås til TV 2. Han er prosjektleder i Statnett.

Søknaden for å bygge kraftlinjen ble sendt i 2006. Den ble godkjent av Olje- og energi-departementet i juli 2010. Det skapte mye politisk diskusjon. Men departementet holdt fast ved det de bestemte i fjor.

Hordaland fylkeskommune mente at kulturminnene ble oversett. Dette hadde Riksantikvaren sagt allerede våren 2010. I mars i år sa Statnett at ledningene kan gå en annen vei. Det er dersom myndighetene mener at mastene ødelegger kulturminner, skriver Bergens Tidende.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå