Norge

Savner fortsatt unge på Utøya

Lørdag kveld er fortsatt fire eller fem personer savnet etter skytingen på Utøya. 85 er døde.

I tillegg er sju døde etter bomben i Oslo fredag.

– Det betyr at vi kan komme opp i 97 drepte, sa Sveinung Sponheim lørdag kveld. Han er fungerende politimester i Oslo.

28 personer ligger hardt skadd på Ullevål sykehus. Politiet leter også fortsatt i byggene til regjeringen. Sponheim sier at arbeidet er veldig vanskelig, skriver nyhetsbyrået NTB. Han bekrefter at de har sett rester av drepte personer i bygningene.

En 32 år gammel nordmann er siktet for både bomben i Oslo og skytingen på Utøya. Anders Behring Breivik har sittet i avhør hele lørdag. Så langt har han ikke sagt om han var alene om å angripe. Flere av ungdommene på Utøya mener at det var to ulike menn som skjøt.

– Vi er overhodet ikke sikre på om han var alene, sier Sponheim.

LES MER HER: Siktet for terror

Behring Breivik vil bli avhørt i flere dager. Sent lørdag kveld ble det kjent at han innrømmer at han angrep.

Advokat Geir Lippestad forsvarer 32-åringen. Han sier til NRK at terroren var planlagt.

– Dette er nok en sak planlagt over lang tid, sier Lippestad.

Den siktede blir kalt en kristen-fundamentalist. Han skal ha skrevet negativt om muslimer på flere nettsider. Det skriver flere medier. Mandag ber politiet om at han blir varetekts-fengslet.

32-åringen skjøt i halvannen time før politiet tok ham. Politiet sier at de ventet på spesielt trente politifolk fra Oslo. Behring Breivik overga seg og la ned våpnene sine da politiet ba ham stanse. Han hadde to våpen, ifølge politiet. De vet ikke om mannen hadde gått tom for kuler.

Lørdag søkte politiet gjennom gården som Breivik leier på Rena i Hedmark. Der fant de 3 tonn gjødsel. Det kan brukes til å lage bomber. 32-åringen bestilte 6 tonn i mai.

LES MER HER: – Vi skal tilbake til Utøya

Kongen, dronning Sonja og kronprins Haakon besøkte lørdag selv overlevende og familier på Sundvollen i Buskerud. Kongen skrøt av de som hjalp ofrene og satte seg selv i fare.

– Norge er rammet av en nasjonal katastrofe. Handlingen er et angrep på det norske samfunnet og kjernen i demokratiet, sa kong Harald, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Han ba alle om ikke å la frykten stanse dem.

– Det er i slike situasjoner vi står fast på verdiene våre. Vi står fast i troen på å leve i et fritt og trygt land, sa kong Harald.

Kongen oppfordret alle til å ta ekstra godt vare på hverandre.

LES MER HER: Minst 84 mennesker drept

Siste utgave

På forsiden nå