Norge

– Vi skal tilbake til Utøya

Statsministeren kaller skytingen på Utøya for et mareritt. Unge i Arbeiderpartiet vil ikke la seg true til taushet. – Vi skal tilbake til Utøya, sier AUFs leder.

Lederen for Arbeiderpartiets ungdoms-fylking (AUF) Eskil Pedersen var selv på Utøya da skytingen startet fredag. Han kom seg raskt de 600 meterne inn til land med en båt. Nå har han trolig mistet flere han kjente. 84 mennesker er funnet døde.

– I dag må vi ta vare på hverandre, på våre kamerater, de vi er så glad i. AUF lar seg ikke true til taushet. Vi møter dette hatefulle, ufattelig angrepet med følgende beskjed: AUF og AUFs ideer lever videre som de alltid har gjort. Vi gir oss ikke i kampen for det vi tror på. Vi skal tilbake på Utøya, sa Pedersen på en presse-konferanse.

Hele demokratiet har vært angrepet. Det er vi som skal vinne, sa han.

LES MER HER: Siktet for terror

Over hele landet skal kirker være åpne. Mange kommuner har kalt inn kriseteam. Det kan være unge fra deres kommune som er ofre eller vitner fra Utøya. Lørdag besøkte statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre Sundvollen. Der er unge fra leiren på Utøya og familiene til de unge samlet. Stoltenberg sa at det var den verste hendelsen siden 2. verdenskrig. Han sa i en tale lørdag:

– Det er ikke til å skjønne. Det er som et mareritt. Et mareritt for de unge som ble drept. For deres nærmeste. Mødre, fedre og søsken som brutalt ble stilt overfor døden. Men også for dem som overlevde og deres familier. Hver og en som var på Utøya er rammet for livet, sa han.

LES MER HER: Minst 84 mennesker drept

Statsministeren har selv vært på Utøya hver sommer siden 1974. Men nå er Utøya mitt ungdoms paradis som fredag ble forvandlet til et helvete, sa han.

Raymond Johansen er partisekretær i Arbeiderpartiet. Han kaller 22. juli 2011 den svarteste dagen i partiets historie. Han er opptatt av at folk ikke skal la seg skremme fra å drive med politisk arbeid.

LES MER HER: Skjøt etter bomben

Oslos ordfører Fabian Stang snakker også om at vi må fortsette å være et åpent samfunn.

– I dag begynner kampen for å bygge et enda bedre og enda åpnere samfunn, sier han ifølge nyhetsbyrået NTB.

– Dette ser jeg på som ren galskap. Politikk er fair diskusjon på en åpen arena. Å ta livet av 15-åringer er bare en helt tragisk krenkelse av menneske-verdet, sier ordføreren.

Siste utgave

På forsiden nå