Norge
Bildet viser folk som løfter roser i været under markeringen på Rådhusplassen i Oslo. De minnes ofrene for terror-aksjonen i Oslo og på Utøya fredag 22. juli. De vil vise at vi står sammen for demokratiet.

Norge svarte terroren med blomster

Hundretusener av nordmenn i alle farger og aldre gikk i gatene mandag kveld. De svarte terror-handlingene med blomster, kjærlighet og samhold.

På gater og torg, i byer og tettsteder over hele landet. Mennesker var møtt fram med roser og fakler. De ville minnes de døde og vise omsorg for de skadde og de som hadde mistet noen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Utenfor Domkirken i Oslo var havet med blomster blitt veldig stort. Det var ikke plass til flere hilsener. Sjokket og fortvilelsen ble erstattet av en spesiell følelse av fellesskap. Norge har ikke opplevd noe sånt siden dagene etter at andre verdens-krig var over i 1945.

Det var planlagt et rosetog fra Rådhusplassen i Oslo. Folk skulle gå i tog med blomster i hendene. Men det kom så mange at det var umulig. Isteden ble folk stående og vise hva de mente. Statsminister Jens Stoltenberg kalte det «folke-viljen».

– Ut av alt det onde kommer noe verdifullt. Det vi ser i kveld kan være den viktigste marsjen det norske folk har lagt ut på. Det er siden den annen verdens-krig. Det er en marsj for demokrati, samhold og toleranse, sa Stoltenberg. Han avsluttet talen sin med å sammenligne det som hadde skjedd med krigen.

– Våre fedre og mødre lovet aldri mer 9. april. Vi lover aldri mer 22. juli, sa statsministeren. 9. april 1940 var den dagen tyske soldater tok over makten i Norge.

Kronprins Haakon sa at gatene i Oslo var fylt av kjærlighet.

– Vi skal møte hver dag rustet til kamp. Vi skal kjempe for det åpne samfunnet vi er så glad i. Kjære unge, dere er veldig viktige for oss. Dere skal forme og bestemme hvilket Norge vi skal ha. Vi kan ikke miste noen av dere. Men vi har mistet mange. Det Norge vi vil ha, skal ingen ta fra oss, sa kronprinsen.

Lederen for Arbeiderpartiets ungdoms-fylking (AUF) Eskil Pedersen var midt i terroren på Utøya fredag. Han skalv i stemmen da han talte. Han fikk stor applaus.

– Gjernings-mannen har sagt at dette var et angrep på AUF og Arbeiderpartiet. Norge har svart at dette er et angrep på oss alle, sa Pedersen.

Blant dem som lyttet var også tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland. Hun kan ha vært et av målene for massakren på Utøya. Hun sto ved siden av Jens Stoltenberg med en rose i hendene. Det gjorde også tusenvis av mennesker som hadde møtt fram.

– Dette rørte oss alle. Jeg har hatt tårer i øynene hele kvelden, sa Gro Harlem Brundtland etter markeringen foran Oslo rådhus.

Det var Terje Bratland som kom på ideen med markeringen. Han er en vanlig person. Han hadde sendt ut invitasjon på nettsamfunnet Facebook. Der hadde 60.000 mennesker på forhånd sagt at de ville delta. Ifølge politiet dukket over 150.000 mennesker opp.

Over hele landet var det lignende markeringer. Trolig var over en halv million mennesker i gatene. De markerte at de var sterkt imot det gjernings-mannen hadde gjort. De ville vise sin støtte til det norske demokratiet.

Også i utlandet viste folk støtte til ofrene. Alle nordiske land holdt ett minutts stillhet samtidig med Norge klokken 12 mandag. Også kommisjonen i Den europeiske union i Brussel i Belgia var stille i ett minutt. Det var også verdens-organisasjonen FNs hoved-forsamling i New York i USA.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå