Norge

Må svare for hvert enkelt drap

Først neste år kan det bli rettssak mot Anders Behring Breivik. Riksadvokaten vil at han skal svare for hvert enkelte drap.

Flere har sagt at rettssaken mot Anders Behring Breivik bør komme så raskt som mulig. Riksadvokat Tor-Aksel Busch sier at det er mye jobb før politiet kan lage en tiltale.

– Det er et stort arbeid med detaljer, og jeg håper folk forstår det. Av respekt for de døde og familiene deres skal drapsmannen svare for hvert enkelt drap, sier Busch.

Tiltalen kan tidligst være klar i starten av 2012. Derfor blir det ingen rettssak mot Breivik før neste år, melder NRK. Riksadvokaten kan ikke si noe ennå om når de regner med å være klare til en rettssak.

LES MER HER: Forsvareren: – Breivik er sinnssyk

50 politifolk leter gjennom Utøya. Andre politifolk gransker området ved byggene til regjeringen i Oslo. De samler bevis. Mange vitner skal avhøres.

LES MER HER: Slutter å søke på Utøya

Normalt vil terror kunne gi fengsel i 21 år. Men Busch sier at de vil vurdere om Breivik kan bli siktet etter en annen lov. Den er for forbrytelser mot menneskeheten. Da kan personen få 30 års fengsel. Men eksperter på jus er uenige om han vil bli tiltalt for dette. Asbjørn Strandbakken er professor i strafferett ved Universitetet i Bergen. Han tror Breivik blir tiltalt for terror.

– Mange ønsker seg nok mulighet for høyere straff enn det vi har. Det er når vi får slike grusomme hendelser som dette. Men Breivik vil aldri kunne få en straff som kan dekke eller speile det grufulle han har gjort, sier han til nettavisa bt.no.

LES MER HER: – Var ikke viktige nok for Breivik

Anders Behring Breivik er siktet for bomben i Oslo og skytingen på Utøya. Fredagens terror-angrep drepte minst 76 mennesker. Mandag ble 32-åringen varetekts-fengslet i åtte uker. Han sa i møtet i retten at han regnet med å måtte sitte i fengsel resten av livet, skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: – Terror-aksjonen var «plan B»

Siste utgave

På forsiden nå