Norge

Nå begraves 50 ofre

– Jeg ser hele tiden for meg de unge ansiktene, sa Gro Harlem Brundtland. Torsdag og fredag begraves 50 av ofrene fra terror-angrepene.

– Tapet av et ungt menneskeliv kan aldri gi mening, sa Gro Harlem Brundtland. Hun talte i en av de 18 begravelsene som ble holdt for ofrene torsdag. 77 mennesker døde av bomben i Oslo og i skytingen på Utøya i Buskerud 22. juli.

Brundtland var tidligere statsminister i Norge. Hun talte på Utøya noen timer før skytingen startet. Mandag talte hun om det 16 år gamle offeret Marianne Sandvik i Stavanger Domkirke. Marianne ble skutt i vannet da hun prøvde å flykte fra Utøya.

Faren Gaute Sandvik sa at datterens død ikke er til å forstå og at den er uten mening. Men han sa at Mariannes liv var fylt med liv og mening.

Brundtland mistet selv et barn da sønnen Jørgen døde i 1992. Hun sier at hun kjenner seg igjen i ordene til Marianne Sandviks far.

– Det er veldig godt sagt, sa en preget Brundtland.

– Et sånt tap kan andre knapt skjønne. Jeg er en av dem som kan fatte det, selv om det er gått noen år, sa hun til nyhetsbyrået NTB.

Fram til torsdag var elleve personer blitt gravlagt. Statsminister Jens Stoltenberg deltok i flere av begravelsene. En fra regjeringen eller en i ledelsen i Arbeiderpartiet har deltatt. Fredag blir det vanskelig. Da sørger mennesker på 32 steder i Norge. 32 ofre skal begraves.

I alt 77 mennesker ble drept i terror-angrepene i Norge. Åtte mennesker døde da bomben smalt ved byggene til regjeringen i Oslo. 69 personer ble skutt ned og drept på Utøya i Buskerud like etter. Anders Behring Breivik har innrømmet at det var han som gjorde angrepene.

Siste utgave

På forsiden nå