Norge

Derfor får de fredsprisen

Tre kvinner deler Nobels fredspris i år. De jobber for fred og for kvinners rettigheter, på forskjellige måter.

Fredsprisen for 2011 går til tre kvinner. En av dem er Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf. Hun deler den med freds-aktivisten Leymah Gbowee fra Liberia, og journalist Tawakkul Karman fra Jemen.

– Vi kan ikke få fred i verden før kvinner har de samme muligheter som menn. De må få påvirke utviklingen på alle områder i samfunnet, sa Jagland. Han leder nobel-komiteen. De bestemmer hvem som får prisen.

LES MER HER: Fredsprisen til tre kvinner

Journalisten Tawakkul Karman har spilt en viktig rolle. Det er i opprøret mot Jemens president Ali Abdullah Saleh. Mange i Jemen mener kvinner ikke er like mye verdt som menn. Trebarns-moren Karman vil skape en revolusjon helt uten vold, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Vi trenger helter. Hun klarer å gjøre det de fleste menn ikke får til. Og hun gjør det i et samfunn hvor mange har fordommer mot kvinner. Det har analytikeren Abdul-Ghani Al-Iryani fra jemen sagt til avisa Washington Post.

Karman startet organisasjonen «Kvinnelige journalister uten lenker» i 2005. Målet er å jobbe for demokrati og ytringsfrihet. Det er at folk får rett til å si hva de vil uten å bli straffet. Hun er også medlem av det muslimske partiet Islah. Karman har vært arrestert flere ganger.

- Denne prisen gir jeg til unge som jobber for revolusjon i Jemen, og til det jemenittiske folket, sier Karman til nyhetsbyrået AP.

LES MER HER: Gjetter på bloggere eller EU som vinnere av fredsprisen

Leymah Gbowee jobber for fred i Liberia. Hun startet organisasjonen «Liberias kvinners felles-aksjon for fred». I begynnelsen var det noen få kvinner som sang og ba for fred på det lokale fiske-markedet. I løpet av noen år vokste organisasjonen seg stor. Både kristne og muslimske kvinner ble med i organisasjonen. Den spilte en viktig rolle i å få en slutt på borgerkrigen i Liberia i 2003. Gbowee og kvinnene i organisasjonen klarte å tvinge fram en samtale med Charles Taylor. Han var president i Liberia. På møtet med kvinnene lovet han å bli med i freds-samtaler.

Da borger-krigen i Liberia tok slutt, fikk folket velge sin president. I 2005 ble Ellen Johnson-Sirlea valgt. Hun er også en av de tre fredspris-vinnerne. Hun er den første kvinnen som har blitt valgt til president i et afrikansk land. Hun har jobbet for bedre beskyttelse av kvinner i land hvor det er krig. Hun reiste til 14 land og snakket med kvinner. Hun fikk vite at kvinner blir voldtatt og ydmyket i krig. Hun skrev en rapport for verdens-organisasjonen FN. Hun ville vise landene i verden hvordan de kan beskytte kvinner bedre. Hun sørget også for at Liberia ble det første landet i sør som bestemte at de skal følge anbefalingene fra FN. Det er for å gi kvinner mer sikkerhet.

Sirlea har gjort mye for kvinners rettigheter i hjemlandet. Hun jobber for at jenter skal få utdanning. Og hun har sørget for at flere kvinner jobber i politiet. Det er for å hindre vold og overgrep mot andre kvinner.

Siste utgave

På forsiden nå