Norge

I dag får de fredsprisen

Tre modige kvinner fra Jemen og Liberia er på plass i Oslo. I dag får de Nobels fredspris.

Det er tre veldig forskjellige kvinner som deler på årets fredspris. Men de har til felles at de kjemper for fred, demokrati og kvinners rettigheter. Ellen Johnson Sirleaf er president i Liberia. Leymah Roberta Gbowee leder en freds-organisasjon i Liberia. Tawakkul Karman er fra Jemen. Hun jobber for demokrati i landet sitt.

LES MER HER: Nobel-vinnerne framme i Oslo

Fredag snakket de tre vinnerne med pressen i Norge. Tawakkul Karman lover Nobelkomiteen at den ikke vil angre på å ha gitt prisen til tre kvinner. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Dere valgte kvinner fordi dere vet at det er slutt på den tiden da kvinner var ofre, sa hun.

Ellen Johnson-Sirleaf sa det er en ære å representere Afrikas kvinner.

– For meg representerer prisen kvinnene, deres lidelse, deres bidrag, sa hun.

LES MER HER: De modigste kvinnene

Leymah Roberta Gbowee sier prisen viser at verden nå ser at kvinner har en viktig rolle i arbeidet for fred.

– Verden vil ikke lenger stenge kvinner ute fra å delta i freds-arbeidet. Folk ser hvor viktig kvinners evner og kunnskap er, sa hun.

I dag skal de endelig ta imot fredsprisen. Før selve seremonien skal de til slottet i Oslo og møte kong Harald. Så starter seremonien i Oslo rådhus klokka 13. Seremonien varer i to timer. Du kan se den direkte på TV, på kanalen NRK.

Den amerikanske kanalen CNN har en fast tradisjon med å intervjue vinneren av fredsprisen. I år er det Jonathan Mann som intervjuer. Det blir sendt direkte på TV fra klokka 17 til 18.

LES MER HER: Derfor får de fredsprisen

Så er det vanlige folks tur til å hylle de tre modige kvinnene. Klokka 18.55 kommer vinnerne ut på balkongen for å hilse til folk i fakkeltoget. Det er på Grand Hotell hvor de bor. Etter det skal de på middag med spesielt inviterte gjester.

Søndag er det tid for Nobels fredspris-konsert. Den blir også sendt direkte på NRK. Konserten starter klokka 19.45. Artister fra hele verden kommer for å hylle vinnerne. Du kan blant annet se artistene Jill Scott, David Gray, Angelique Kidjo og Ellie Goulding opptre.

Siste utgave

På forsiden nå