Norge

Laget Amundsen i is

Nå kan polfarere se ansiktet til polfarer Roald Amundsen i is. Natt til onsdag ble kunstverket åpnet av statsminister Jens Stoltenberg på Sydpolen.

Flere hundre arbeidere, polfarere, gjester og turister så åpningen på Sydpolen natt til onsdag. Gjennom onsdagen skal det feires at det er 100 års jubileum. Det er 100 år siden norske Roald Amundsen kom til Sydpolen. Han var den første i verden som klarte det. En statue i is ble vist fram, skriver nyhetsbyrået NTB.

Den gangen var det veldig kaldt. Det var det også natt til onsdag. Det var godt over 40 grader minus.

– Vi er her for å feire en av de største bragder i historien til mennesket, sa statsminister Jens Stoltenberg.

– Du dro inn i helt ukjent terreng med et utrolig stort press på dine skuldre. Målet eller fiasko, sa Jan-Gunnar Winther. Han er direktør ved Norsk Polar-institutt.

LES MER HER: Gir opp å gå til Sydpolen

USA ville ikke ha et nytt, varig minnesmerke på Sydpolen. Derfor ble statuen laget i is. Den kan uansett bli stående en stund. Det tar lang tid før is smelter på Sydpolen.

– Polar-ekspedisjonene til Roald Amundsen hjalp med å forme Norges nye nasjonale måte å være på, sa statsministeren.

Stoltenberg snakket også om klimaet. Når is smelter i Antarktis, kan det få følger i hele verden.

Jan-Gunnar Winther har gått ekspedisjon sammen med Vegard Ulvang, Stein P. Aasheim og Harald Dag Jølle. De har gått over 1.200 kilometer de siste seks ukene. Det er samme ruten som Amundsen valgte for hundre år siden. Men Winther og Aasheim måtte gi opp mandag. De måtte rekke jubileet onsdag. Derfor ble de fløyet inn til Sydpolen. De to andre går fortsatt videre på ski.

LES OGSÅ: I Amundsens skispor 100 år etter

Tidligere på dagen gikk statsministeren også på ski. Han gikk de siste 5 til 6 kilometerne av Roald Amundsens rute. Det var sammen med polfarerne Børge Ousland, Jan-Gunnar Winther og Stein P. Aasheim.

– Jeg ble virkelig fristet til å gå en skikkelig etappe her nede engang. Men det lar seg ikke gjøre sammen med å være statsminister. Og det har jeg tenkt å være noen år til. Så det får bli siden en gang, sa statsministeren etter turen.

Siste utgave

På forsiden nå