Norge

Kan mistenke alle nordmenn

Alle nordmenn i Pakistan kan bli mistenkt for å være spioner etter det Janne Kristiansen sa. Men flere forskere tror ikke at liv er i fare.

Onsdag kveld ble det klart at Janne Kristiansen slutter som sjef for Politiets sikkerhets-tjeneste (PST). Årsaken var at hun røpet at Forsvaret samarbeider med folk i Pakistan. Det var hemmelig. Alle nordmenn i Pakistan kan bli mistenkt for å jobbe for hemmelige tjenester. Det mener forsker Helge Lurås ved Norsk Utenriks-politisk Institutt (NUPI).

– Det vil kunne gjøre ting uklare eller at folk misforstår ting. Men jeg tror ikke det vil være fare for liv og helse for eventuelle hemmelige folk i Pakistan, sier Lurås til nettavisa VG Nett.

LES MER HER: Kristiansen kan straffes

Han tror det vil kunne bli verst for folk som gir informasjon til personene som jobber for Norge. Nordmenn kan raskt hentes hjem hvis det skjer noe. Det kan ikke pakistanere som har samarbeidet.

– Det største problemet er at Kristiansen har snakket om en tjeneste hun ikke har ansvaret for. Det er et større problem enn innholdet i det hun sa, sier Lurås til VG Nett.

Hvis Norge gjør noe i hemmelighet i Pakistan, kan disse tingene i verste fall måtte avsluttes. Det mener forskeren.

LES MER HER: PST-sjefen slutter

Torsdag møtte folk fra utenriks-departementet i Pakistan den norske ambassadøren. Pakistanerne sier at forholdet mellom Norge og Pakistan ikke er skadd.

– Vi har et strålende samarbeid med norske myndigheter, for eksempel i kampen mot terrorisme. Det fortsetter vi med. Forholdet er like solid som før. Vi anser dette som en intern sak for Norge. For oss er ikke dette noe problem. Vi ser på dette som en avsluttet sak, sier talsmann Abdul Basit til nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Får kjeft av flere

Janne Kristiansen granskes. Hun kan bli straffet for det hun sa. Som en del av avtalen for å slutte som PST-sjef, skulle hun kunne gå på et kurs. Det er på en høyskole som forsvars-samarbeidet Nato har i Italia. Men forsvarsminister Espen Barth Eide stanser planene.

– Janne Kristiansen blir etterforsket for mulig brudd på sikkerhet. Det er derfor ikke aktuelt at hun kan tas opp som elev ved høyskolen NATO Defence College, sier Barth Eide til nyhetsbyrået NTB.

Kristiansen får seks måneders lønn hvis hun ikke skaffer seg en annen jobb.

Klar Tale er på nettsamfunnet Facebook. Trykk «liker» for å følge med.

Siste utgave

På forsiden nå