Norge

Tell fugler i hagen

Denne helgen arrangeres årets hagefugl-telling. Bli med og tell småfuglene i din hage.

I fjor var det dompapen som var den store overraskelsen. Det ble talt over 20.000 av fuglen med det røde brystet. I år kan du være med på å finne ut hvordan det står til med de forskjellige fugleartene i norske hager. Det er i Hagefugl-tellingen 2012. Den arrangeres av Norsk Ornitologisk Forening (NOF). Også Det norske Hageselskap og Nettverk for miljølære er med.

– Vi oppfordrer alle som ønsker å delta, til å se på fuglene du har i hagen. Se hvilke forskjellige arter du har. Tell hvor mange fugler av hver art. Dette er fint å gjøre sammen med barn og barnebarn. Kanskje kan du ta en tur rundt huset og kikke etter fugler også der, sier Kjetil Aa. Solbakken til klartale.no. Han er general-sekretær i NOF.

Du kan lage en liste over hvor mange du ser av hver fugleart. Så kan du registrere tallene på nettstedet Fuglevennen.no. Da må du først registrere deg med brukernavn og passord.

– Dette skal være noe som alle kan være med på. Vet du hvordan kjøttmeis, gråspurv og skjære ser ut? Da kan du være med og telle dem, sier Solbakken.

Fuglene kan telles ved å skrive ned det største antallet du ser av samme art samtidig. Slik unngår du å telle samme fugl flere ganger.

– Men selv om du ikke er helt sikker på nøyaktig hvor mange du finner av hver art, er det ikke så farlig. Ikke la det stoppe deg i å delta, oppfordrer Solbakken.

I fjor var 5.250 hager med i tellingen. I år håper NOF at så mange som 6.000 hager, eller 15.000 personer blir med. Tallene de får inn, brukes til å få oversikt over hvor mange det finnes av forskjellige vinterfugler i Norge. Slik telling gjøres også i våre naboland.

I Norge er det vanlig å mate småfuglene om vinteren. Årsaken er at det er vanskeligere for dem å finne mat når det er snø på bakken. I tillegg trenger fuglene ekstra energi når det er kaldt ute.

– Men vi mener ikke at folk skal mate alle fugler de ser. Det er viktig å la naturen gå sin gang. Det er naturlig at noen fugler dør om vinteren. Vi oppfordrer folk til å mate dem først og fremst for å se dem på nært hold. Det er spennende å studere hvordan de oppfører seg. Og hvordan de ser ut. Fuglene har mange fine farger og fin sang. Slik kan flere bli opptatt av naturen, sier Solbakken.

Er du usikker på hva fuglene du har på fuglebrettet heter? Du kan finne en oversikt over de vanligste småfuglene på nettsidene til NOF.

Klar Tale er på nettsamfunnet Facebook. Trykk «liker» for å følge med.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå