Norge
Bildet viser arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Hun sier at svindel med trygd er grove forbrytelser mot fellesskapet. I fjor ble det oppdaget trygdesvindel for 189 millioner kroner.

Nav svindlet for 189 millioner

Nav anmeldte 1.358 personer til politiet for trygdesvindel i fjor. Det ble oppdaget svindel for 189 millioner kroner.

I fjor anmeldte Arbeids- og velferds-etaten Nav 1.358 personer til politiet. De ble anmeldt for trygdesvindel. Totalt ble det oppdaget svindel for 189 millioner kroner.

Det er mye mer enn tidligere år. Årsaken er at det har kommet mange flere anmeldelser for svindel av dagpenger, sykepenger og støtte til enslige foreldre. Rundt en tredel av sakene gjelder disse tre ordningene for støtte.

– I 2011 styrket vi arbeidet med misbruk av trygd. Dette ser vi resultatet av nå. Dessuten kontrollerer vi stadig mer målrettet og effektivt, sier arbeids- og velferds-direktør Joakim Lystad.

LES MER HER: Får Nav-penger ulovlig

Siden 2000 har Arbeids- og velferds-etaten Nav begynt å kjempe mot trygde-svindel. Fra to ansatte i 2000, jobber over 100 ansatte hos Nav Kontroll i dag. Bare fra 2010 til 2011 førte det til en økning i antall anmeldelser på 40 prosent. Det skriver avisa VG.

108 personer ble anmeldt for svindel med sykepenger i fjor. Det er 38 flere enn året før. Tallet er nesten doblet fra 15 millioner kroner i 2010 til 27 millioner kroner i fjor. Det viser tall fra Nav.

I gjennomsnitt har folk mottatt 250.000 kroner for svindel med sykepenger. 200.000 kroner er gjennomsnittet for folk som har svindlet til seg støtte som enslige forsørgere. Det er i sakene som er meldt til politiet.

Nav anmeldte dobbelt så mange for å ha vært i utlandet uten lov. Totalt ble svindel for 15 millioner kroner meldt til politiet. 70 av de 94 anmeldte sakene gjelder folk som svindlet til seg dagpenger. Det gjorde de ved å hevde at de bodde i Norge når de isteden var seg i utlandet. I gjennomsnitt svindlet de til seg 160.000 kroner hver.

Siden 2006 har Nav avslørt svindel med trygd for 1 milliard kroner. 8.000 personer er tatt. Med det virkelige tallet kan være 2 milliarder kroner årlig. Og det gjelder bare for svindel med sykepenger. De andre typene svindel kommer i tillegg. Det viser en rapport som arbeidsminister Hanne Bjurstrøm fikk i fjor høst.

– Dette er grove forbrytelser mot fellesskapet. Faren for å bli tatt, er stadig større. Det gjør at du kommer i fengsel, sier Bjurstrøm til VG.

Klar Tale er på nettsamfunnet Facebook. Trykk «liker» for å følge med.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå