Norge

Her får hun vampyr-behandling

Sug ut og sprøyt inn. Blod fra armen brukes til å fjerne rynker i ansiktet. Vampyr-behandling er det siste nye på skjønnhets-salonger.

Bedøvelse lindrer smerten. Men både svette og tårer pipler når kroppene skal forvandles. Mage, rumpe og lår er for nybegynnere. Løft av øyelokk er akseptert som noe nødvendig.

Klinikkene tilbyr fettsuging fra topp til tå: hake, armer, midje, rygg, mage, lår, knær, legger, ankler. Venus-berget kan fikses for noen tusen.

Pengene ser ikke ut til å være noe problem. Vi brukte 7,8 milliarder kroner på skjønnhetspleie i 2010. Det er omtrent 1.500 kroner hver. Og veksten fortsetter. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

De som vil tjene på dette, stiller på Health&Beauty-messen 2012. Den holdes fra 10. til 12. februar sammen med Fitness-messen og Helsemessen.

Artist Tone Damli deltar på Helsemessen for å snakke om miljø. Men for henne henger skjønnhet, helse og miljø sammen.

– Jeg elsker å stæsje meg opp. Men jeg er nøye med hva jeg putter i meg og hva jeg smører på huden, sier Damli til NTB.

Kari Tveranger er sjef for messen. Hun sier menn har mye å hente her. I 2011 brukte menn 50 millioner kroner på ansiktspleie. Det er en økning på 17 prosent fra året før, ifølge Norsk kosmetikk-forening. Nå får menn sine egne skjønnhets-klinikker. Eller i det minste en egen inngang, forteller Tveranger.

– Jeg kjenner en 23-åring som vokser rygg og mage og tar bikini-linjen. Voksing er populært. Det er også napping av nesehår. I tillegg skal bryn ordnes og tenner blekes. Menn bruker mer Botox, men har vært forsiktig med sminke, sier hun til NTB. Noen tar full «brasiliansk» voksing. Det vil si at alt hår fra kjønnsorganet og bakdelen blir fjernet. Kun en liten strimmel blir igjen foran.

Men det er ut å operere seg for å endre på utseendet.

– Du kan få et naturlig utseende med naturlige ingredienser. Produkter fra havet, fett eller blod kan brukes, sier hun.

Og nettopp vampyr-behandling er det siste nye. Blod suges ut fra en arm og sprøytes inn i ansiktet. Metoden har vært populær blant kjendiser i USA i et par år. Nå kommer den til Norge.

Behandlingen ble egentlig utviklet for å fikse munn, kjeve og ansikt etter operasjoner. Blod fra pasientens kropp blir sentrifugert. Slik at blodplater og en type hormoner ut. Så sprøytes det inn i ansiktet. Der gjør væsken at celler vokser. Skader blir reparert.

Kritikerne mener det ikke er bevist at behandlingen virker. De sier at dette bare er en ny måte å suge penger ut av pasientene på. Bransjen mener den er et godt alternativ til mer skadelige legemidler. De mener metoden er ren, naturlig og miljøvennlig. Siden blodet kommer fra egen kropp, skaper det ikke allergiske reaksjoner. Du får bare lett kløe og små samlinger av væske under huden.

Men det er trolig for tidlig å si om det vil dukke opp mer alvorlige bivirkninger. Metoden har bare vært brukt i kort tid.

Tidligere langrenns-løper Anette Bøe er blant dem som tar sjansen.

– Jeg ser jo ut som et skrukketroll. Men jeg har jo vært ute i sol, vann, vind og snø hele livet. Så jeg har vel ikke vært så snill mot huden. Det var litt spennende å høre om dette her, sier hun. Hun legger seg på benken.

– Å fy fader, vær så snill, da, sier hun idet en sprøytespiss med blod presses inn i kinnet hennes.

– Jeg er egentlig veldig pysete.

Er hun heldig, varer virkningen i et år, sier en av behandlerne.

Norsk Pasientskade-erstatning (NPE) får inn få klager fra skjønnhets-bransjen. I 2011 ble det behandlet 124 saker. De handlet om plastisk kirurgi og kosmetisk behandling. Det er tre ganger så mange som året før. I 45 av sakene fikk klageren rett. De fikk utbetalt nesten 2,4 millioner kroner i erstatning.

Terje Kili er fagdirektør i Forbrukerrådet. Han tror mange lar være å si ifra til NPE om ting som går galt. Han tror årsaken er at de føler skam.

– I noen miljøer er det nok akseptert å fikse på utseendet. Men det er fortsatt mange som skammer seg over det. «Nå kan du ha det så godt», tenker folk at andre vil si, tror Kili.

Forbrukerrådet jobber for bedre regler for skjønnhets-klinikkene.

– Dette er en bransje som vokser mye. Reglene har ikke hengt helt med, sier Kili. Han er veldig opptatt av at pasientene skal få god nok informasjon. Det er før de opererer seg og kanskje heller bestiller andre typer tjenester.

Klar Tale er på nettsamfunnet Facebook. Trykk «liker» for å følge med.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå